اعتبار در نظر گرفته شده برای پرداخت تسهیلات به دهک های یک تا چهار در سال ۱۴۰۴، ۲۰ همت اعلام شده است. اعتبار پرداخت تسهیلات ودیعه به سایر دهک ها به دلیل جمعیت بیش تر، ۲۰۰ همت خواهد بود. البته بسته دولت برای حمایت از مستاجران، فقط شامل وام و تسهیلات نیست. بلکه سرفصل های دیگری را هم شامل می شود.
از جمله این موارد می توان به ساماندهی بازار اجاره، بررسی و تعیین راهکارهای جدید اشاره کرد. از این رو می توان گفت بسته حمایتی استیجار، هم دارای سرفصل های حمایتی مستقیم و هم غیر مستقیم است.
در رابطه با سرفصل ساماندهی و مدیریت بازار، راهکارهایی برای دسترسی گروه های کم درآمد به مسکن در نظر گرفته شده است. از جمله این گروه ها می توان به زوج های جوان، مسکن اولی ها و اقشار محروم و کم درآمد اشاره کرد.
سرفصل مهم دیگر بسته حمایتی دولت هم افزایش میان مدت واحدهای مسکونی در بازار است. این موضوع هم می تواند به صورت غیر مستقیم، بر کاهش اجاره بها و حمایت از مستاجران تاثیرگذار باشد. در این مقاله، جزئیات بسته حمایت از مستاجران دولت چهاردهم را بیان کرده و انواع وام آن را بررسی خواهیم کرد.
بسته حمایتی استیجار
دولت چهاردهم در دومین جلسه شورای عالی مسکن خود در سال ۱۴۰۴، بسته حمایتی استیجار را تصویب کرد. این بسته شامل چند سرفصل مختلف است که تمرکز همه آن ها، روی تسهیل شرایط مستاجران و کاهش فشارهای اقتصادی قرار دارد. برخی از این راهکاری های حمایتی کوتاه مدت بوده و برخی دیگر، در میان مدت و بلند مدت اثرگذاری خواهند داشت. به طور کلی، مهم ترین سرفصل های بسته حمایت از مستاجران دولت چهاردهم، شامل موارد زیر هستند:
-
۱پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن
مهم ترین سرفصل بسته حمایتی دولت برای مستاجران، پرداخت تسهیلات به مستاجران است. این وام ها دارای دو مدل مختلف هستند که دهک های یک تا چهار و سایر مستاجران را در بر می گیرند. سقف تسهیلات قابل پرداخت به اقشار تحت حمایت و دهک های اول تا چهارم درآمدی، ۴۰۰ میلیون تومان است. سقف تسهیلات برای سایر گروه ها هم ۳۰۰ میلیون تومان خواهد بود. این راهکار کوتاه مدت بسته حمایتی استیجار، بلافاصله بعد از ابلاغ به هیات عالی بانک ها می رود. در ادامه هم با تصویب و ابلاغ توسط هیات عالی بانک ها، لازم الاجرا می شود.
-
۲ساماندهی بازار اجاره
دومین سرفصلی بسته حمایتی دولت، مربوط به ساماندهی و مدیریت بازار اجاره است. از جمله راهکارهای ارائه شده جهت این امر، می توان به تامین مسکن استیجاری برای برخی گروه های خاص اشاره کرد. زوج های جوان، مسکن اولی ها و اقشار محروم و کم درآمد، مهم ترین گروه های هدف هستند. علاوه بر این، راهکارهای جدیدی هم برای مدیریت بازار اجاره تعیین شده که به تدریج اعلام خواهند شد. تعیین سقف افزایش اجاره بها که بر اساس قانون ساماندهی بازار مسکن توسط شواری عالی مسکن، از جمله این موارد است.
-
۳افزایش واحدهای مسکونی
سرفصل بعدی بسته حمایت از مستاجران، افزایش تدریجی واحدهای مسکونی است. این فرایند می تواند به شکل غیر مستقیم روی ساماندهی بازار اجاره تاثیر بگذارد. تامین واحدهای میان قیمت و اقتصادی برای زوج های جوان توسط وزارت راه و شهرسازی، یکی از این راهکارها است. برای ساخت این واحدها، از محل املاک، مستغلات و اراضی در اختیار وزارت استفاده خواهد شد. ساخت ۷۵ هزار واحد مسکن استیجاری با مشارکت بخش های عمومی غیردولتی، خیرین، بنیاد مسکن و سایر نهادها هم راهکار دیگری است.
در همین سرفصل بسته حمایتی استیجار، به توسعه مسکن سازمانی هم اشاره شده است. در این زمینه، مقرر گردید ساخت مسکن سازمانی برای پرسنل فراجا در اولویت قرار گیرد. هم چنین، در این بسته به ساخت مسکن برای کارکنان و کارگران صنایع بزرگ با مشارکت صنایع، تاکید شده است. همه این موارد می تواند در میان مدت و بلند مدت، موجب افزایش واحدهای مسکونی استیجاری گردد. بنابراین علاوه بر تامین مسکن برای برخی گروه های خاص، می تواند تقاضا برای اجاره مسکن را کاهش دهد. در نتیجه، روی کاهش قسمت اجاره بها تاثیرگذار باشد.
شرایط بسته حمایت از مستاجران
در بخش قبل، سرفصل های اصلی بسته حمایت از مستاجران دولت چهاردهم را بررسی کردیم. بعضی سرفصل ها به صورت عمومی روی ساماندهی بازار اجاره تاثیر داشته و گروه های خاصی را هم در بر می گیرد. اما برخی راهکارها مانند پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن، تمامی مستاجران را شامل می شوند. البته ممکن است برخی شرایط هم برای پرداخت تسهیلات با افراد مستعد در نظر گرفته شود. در این صورت، شرایط لازم حین ثبت نام اعلام خواهد شد. پیگیری و پایش درباره ارائه تسهیلات به متقاضیان واقعی هم با نظارت بانک ها و وزارت راه و شهرسازی انجام خواهد شد.
دریافت بسته حمایتی استیجار
بسته حمایتی استیجار دولت چهاردهم برای سال ۱۴۰۴، در دومین جلسه شورای عالی مسکن مسکن به تصویب رسید. این بسته احتمالا به زودی به هیات عالی بانک ها ابلاغ خواهد شد. در صورت تصویب و ابلاغ بسته توسط هیات عالی بانک ها به ویژه در بخش پرداخت تسهیلات، لازم الاجرا خواهد شد.
طبق اعلام مسئولات وزارت راه و شهرسازی، تلاش می شود پرداخت تسهیلات ودیعه قبل از آغاز فصل نقل و انتقالات پرداخت شود. اما زمان دقیقی برای اجرای بسته حمایت از مستاجران، اعلام نشده است. ثبت نام و دریافت این بسته احتمالا از طریق سامانه های آنلاین خواهد بود.
انواع وام در بسته حمایتی مستاجران
در بسته حمایتی دولت برای مستاجران، دو نوع وام در نظر گرفته شده است. یک مورد مربوط به اقشار تحت حمایت و دهک درآمدی یک تا چهار خواهد بود. این نوع وام به صورت قرض الحسنه و با سقف ۴۰۰ میلیون تومان پرداخت می شود. بودجه تعیین شده برای پرداخت وام این گروه ها در سال ۱۴۰۴ هم ۲۰ همت است.
وام دیگر بسته حمایتی استیجار مربوط به سایر گروه های مستاجر بوده و سقف ۳۰۰ میلیون تومانی دارد. بودجه تعیین شده برای این نوع وام در سال ۱۴۰۴، بیش تر بوده و ۲۰۰ همت در نظر گرفته شده است.
نتیجه گیری: دولت چهاردهم به منظور حمایت از مستاجران، یک بسته حمایتی ارائه کرده است. این بسته شامل سرفصل های مختلفی بوده و اجرای آن، می تواند به تسهیل شرایط زندگی مستاجران کمک کند. مهم ترین سرفصل بسته حمایت از مستاجران، شامل پرداخت وام ودیعه مسکن به افراد مستاجر است. اما علاوه بر این، راهکارهایی هم برای ساماندهی و مدیریت بازار اجاره، در نظر گرفته می شود. ضمن این که افزایش تعداد واحدهای مسکونی اجاری هم در دستور کار قرار دارد. در این جا بسته حمایتی استیجار و سرفصل های مختلف آن را ارائه کردیم.
این بسته حمایتی، شامل پرداخت دو مدل تسهیلات ودیعه مسکن به مستاجران و تامین مسکن است.
وام 400 میلیونی فقط به مستاجران دهک های یک تا چهار و اقشار تحت حمایت تعلق می گیرد ولی وام 300 میلیونی برای سایر گروه مستاجران در نظر گرفته شده است
هنوز زمان دقیقی برای اجرای بسته حمایت از مستاجران، اعلام نشده است. ثبت نام و دریافت این بسته احتمالا از طریق سامانه های آنلاین خواهد بود.