تا چند سال قبل، چندان نیازی به ثبت تغییرات نشانی محل سکونت نبود. اما با توجه به رویه جدید خدمات رسانی سازمان ها، آدرس و کد پستی اهمیت زیادی پیدا کرده اند. در همین راستا، سازمان ثبت احوال هم سامانه مخصوصی جهت ثبت آدرس دقیق شهروندان ارائه نموده است.
افرادی که تا کنون نشانی خود را ثبت نکرده باشند، امکان انجام اقدامات لازم را از طریق این سامانه خواهند داشت. هم چنین کسانی که آدرس شان تغییر کرده، با مراجعه به این سایت می توانند تغییر کد پستی را ثبت کنند. بنابراین دیگر نیازی به مراجعه حضوری نخواهند داشت.
اطلاع از روش ورود به سایت تغییر نشانی ثبت احوال و کار با آن، برای همه شهروندان حائز اهمیت است. زیرا بخش قابل توجهی از مردم کشور، اجاره نشین هستند. بنابراین در بازه های زمانی مختلف، آدرس شان تغییر پیدا می کند. از طرف دیگر، مالکان منازل هم ممکن است به دلایل گوناگون، محل سکونت شان را تغییر دهند.
بنابراین لازم است با مراجعه به سامانه اعلام تغییر نشانی ثبت احوال، آدرس و کد پستی جدید خود را ثبت نمایند. در این مقاله، نحوه ورود به سایت مذکور و تغییر آدرس از طریق آن را برای تان توضیح می دهیم.
نحوه تغییر کد پستی در سامانه ثبت احوال
کد پستی جزو اطلاعات بسیار مهمی است که محل سکونت افراد را مشخص می کند. این کد مکان محور بوده و برای منازل مسکونی، ادارات یا ساختمان های تجاری، به صورت منحصر به فرد تعریف می شود. بنابراین شرکت پست بر اساس آن، آدرس را استخراج نموده و مرسولات را برای گیرندگان ارسال می کند. بنابراین در صورت تغییر نشانی، باید در اسرع وقت نسبت به تغییر کد پستی در سامانه ثبت احوال اقدام نمایید. این گونه مرسولات شما به آدرس و کد پستی جدید ارسال خواهند شد.
سوال مهم بسیار از شهروندان، این است که برای اصلاح کد پستی به کجا مراجعه کنیم. در این رابطه باید بگوییم که سازمان ثبت احوال، سایت ویژه ای جهت این امر راه اندازی کرده است. شهروندان با مراجعه به این سامانه، امکان تغییر آدرس منزل خود را به صورت آنلاین خواهند داشت. در نتیجه، دیگر برای اصلاح آدرس پستی نیازی به مراجعه حضوری ندارند.
دقت داشته باشید که مزایای ثبت کد پستی تنها به دریافت مرسولات محدود نمی شود. بلکه برای دریافت بسیاری از خدمات دیگر هم مورد استفاده قرار می گیرد. افراد جهت دریافت مدارک هویتی خود مانند کارت ملی و شناسنامه جدید یا پاسپورت، باید آدرس دقیق شان را ثبت کنند.
برای ثبت نام و خرید خودرو از شرکت های داخلی هم لازم است کد پستی ثبت و احراز محل سکونت انجام گیرد. از این رو تغییر کد پستی حین تغییر آدرس محل سکونت، اهمیت فراوانی دارد. در ادامه، نحوه ورود به سایت اصلاح آدرس کد پستی منزل را بیان خواهیم کرد.
سامانه اعلام تغییر نشانی ثبت احوال
همان گونه که اشاره کردیم، سازمان ثبت احوال کشور سایت مخصوصی جهت ثبت تغییرات نشانی ایجاد کرده است. بنابراین شهروندانی که محل سکونت خود را تغییر می کند، به راحتی امکان اعلام این تغییرات را خواهند داشت. زیرا نیازی به مراجعه حضوری وجود نداشته و در ساعت از شبانه روز، امکان ورود به سامانه فراهم است. البته ذکر این نکته الزامی است که استفاده از سامانه اعلام تغییر نشانی ثبت احوال یک محدودیت دارد. آن هم برخورداری از کارت هوشمند ملی یا ثبت نام جهت دریافت آن است. بنابراین دارندگان کارت ملی قدیمی، امکان ورود به آن را ندارند.
افرادی که هنوز از کارت ملی قدیمی استفاده می کنند، بهتر است در اسرع وقت نسبت به تعویض آن اقدام نمایند. این گونه امکان ورود به سایت اعلام تغییر نشانی سازمان ثبت احوال و استفاده از خدمات آن را خواهند داشت. دقت داشته باشید که کد رهگیری ثبت نام کارت ملی هوشمند هم جهت ورود به این سامانه کفایت می کند. پس اگر ثبت نام را انجام داده و هنوز کارت ملی هوشمند را دریافت نکرده اید، با چالشی مواجه نخواهید داشت.
به هر حال جهت تغییر کد پستی در سامانه ثبت احوال، ابتدا باید به این سایت وارد شوید. برای انجام این کار هم نیاز به انجام اقدامات پیچیده و دشواری وجود ندارد. بلکه کافی است یک سری مراحل ساده را انجام دهید که در ادامه به آن ها پرداخته ایم. این مراحل مورد نیاز جهت ورود به سایت تغییر نشانی ثبت احوال، به شرح ذیل هستند:
- ۱ابتدا باید آدرس اینترنتی آن یعنی را در مرورگر خود قرار داده و جست و جو نمایید. برای وارد شدن به سایت اصلاح آدرس پستی، می توانید از گوشی موبایل یا سیستم های رایانه ای استفاده کنید. بنابراین محدودیتی از این نظر وجود نخواهد داشت.
- ۲پس از این که نشانی فوق را سرچ کردید، کمی صبر کنید تا گوگل نتیجه جست و جویتان را نمایش دهد. اولین سامانه بالا آمده در لیست گوگل با همین آدرس و عنوان، مربوط به سایت تغییر نشانی ثبت احوال است. پس بر روی آن کلیک نموده و وارد شوید.
- ۳به این ترتیب، وارد صفحه اصلی سامانه تغییر کد پستی گردیده و تصویر زیر را مشاهده خواهید کرد. در بخش میانی صفحه، چند گزینه مختلف وجود دارد که مربوط به خدمات گوناگون این درگاه آنلاین است. جهت اعلام تغییر آدرس محل سکونت، باید بر روی گزینه «سامانه اعلام تغییر نشانی» کلیک کنید.
- ۴با انتخاب گزینه قبل، لیست خدمات قابل دریافت از طریق این سامانه برای تان نمایش داده می شود. هم چنین، نکات مهم ثبت تغییر نشانی ارائه می شوند. این موارد را با دقت بررسی کنید. سپس جهت ورود به سامانه اعلام تغییر نشانی ثبت احوال، گزینه «نکات مطالعه شد، ادامه می دهم» را بزنید.
- ۵به این ترتیب، پنجره ورودی سایت تغییر آدرس ثبت احوال برای تان نمایش داده می شود. در این قسمت از شما درخواست می شود یک سری اطلاعات را وارد کنید. این موارد شامل سریال کارت هوشمند ملی یا کد رهگیری ثبت نام آن، تاریخ تولد، تلفن همراه و تلفن ثابت هستند. هر یک از این اطلاعات را در جایگاه مربوط به خود قرار داده و جواب سوال امنیتی را وارد کنید. سپس از قسمت انتهایی صفحه، بر روی گزینه «ارسال کد تایید» کلیک نمایید.
- ۶در مرحله بعدی تغییر کد پستی در سامانه ثبت احوال، یک احراز هویت روی گوشی موبایل تان ارسال خواهد شد. این کد را دریافت نموده و در جایگاه تعیین شده برای آن قرار دهید. سپس از قسمت پایین کادر مربوطه، بر روی گزینه «ادامه» کلیک کنید.
- ۷در صورتی که کد ارسالی را به درستی تایید کرده باشید، ورود به سامانه با موفقیت انجام می گیرد. اکنون دو گزینه «مشاهده آخرین نشانی» و «تغییر نشانی» پیش روی تان قرار می گیرد. جهت اصلاح آدرس پستی خود، باید بر روی گزینه «تغییر نشانی» کلیک نمایید.
- ۸به این ترتیب، از شما درخواست می شود کد پستی جدید خود را وارد کنید. پس کد پستی محل سکونت جدید خود را در کادر مربوطه قرار دهید. سپس باید تاریخ آغاز محل سکونت خود در مکان جدید را هم تعیین نمایید. در آخر هم از گوشه پایین صفحه، بر روی گزینه «ادامه» کلیک کنید.
- ۹با ثبت و تایید کد پستی جدید، شرح نشانی منطبق با آن نمایش داده می شود. قبل از تایید نهایی تغییر کد پستی، شرح آدرس را با دقت بررسی کنید. در صورت اطمینان از صحت آدرس منطبق با کد پستی، از قسمت پایین صفحه گزینه «تایید شرح نشانی» را بزنید. در صورت اشتباه بودن آدرس هم از طریق گزینه «عدم تایید شرح نشانی»، می توانید کد پستی صحیح را وارد نمایید.
با طی کردن مراحل بالا، می توانید به سامانه اعلام تغییر نشانی ثبت احوال وارد شده و آدرس خود را تغییر دهید. همان طور که مشاهده کردید، تمامی مراحل به صورت آنلاین انجام می گیرد. از این رو جهت تغییر آدرس قدیمی و ثبت نشانی جدید محل سکونت، نیازی به مراجعه حضوری نخواهید داشت. ضمن این که پس از ثبت تغییرات، آدرس جدید شما توسط ثبت احوال در اختیار سایر نهادها قرار می گیرد.
نشانی و کد پستی ثبت شده در سامانه ثبت احوال را چطور ببینیم؟
در بخش قبل، نحوه تغییر کد پستی در سامانه ثبت احوال را توضیح دادیم. سوال دیگر کاربران این است که چگونه نشانی و کد پستی فعلی را مشاهده کنیم. در این رابطه باید بگوییم که سایت تغییر نشانی ثبت احوال، امکان مشاهده اطلاعات فعلی محل سکونت را هم فراهم می کند. جهت مشاهده نشانی و کد پستی ثبت شده از طریق این سایت هم باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- ۱مطابق توضیحاتی که در بخش قبل ارائه دادیم، به سایت اصلاح آدرس پستی ثبت احوال وارد شوید. پس از ورود به سامانه، این بار از منوی اصلی گزینه «مشاهده آخرین نشانی» را انتخاب کنید.
- ۲با انتخاب گزینه قبل، آخرین کد پستی و نشانی ثبت شده نمایش داده می شود. در صورتی که این اطلاعات صحیح باشند، نیازی به تغییر آن ها نیست. اما در صورت مغایرت با اطلاعات فعلی، لازم است آن ها را اصلاح نمایید.
عواقب مغایرت کد پستی با آدرس منزل
مغایرت کد پستی با آدرس منزل، می تواند افراد را با چالش های زیادی مواجه سازد. عدم ارسال صحیح مرسولات ساده و سازمانی، از جمله این موارد است. از سوی دیگر، امکان احراز محل سکونت و ثبت نام خودروهای داخلی فراهم نمی شود.
ضمن این که با ثبت کد پستی اشتباه در سامانه های مختلف، تبعات منفی دیگری هم در پی دارد. بنابراین در صورت تغییر آدرس، باید در اسرع وقت نسبت به تغییر کد پستی اقدام نمایید.
نتیجه گیری: سازمان ثبت احوال به منظور تسهیل به روز رسانی آدرس محل سکونت افراد، سامانه ویژه ای راه اندازی کرده است. مردم با مراجعه به این سامانه، می توانند آدرس و کد پستی ثبت شده خود را مشاهده نمایند. هم چنین در صورت نیاز، این اطلاعات را به صورت آنلاین تغییر دهند. در این جا نحوه ورود به سامانه اعلام تغییر نشانی ثبت احوال و تغییر آدرس از طریق آن را توضیح دادیم.
بله. در صورتی که محل سکونت ، محل کار و.. شما تغییر کند باید کد پستی آن محل جدید را برای گرفتن بسته پستی ، ثبت نام برای خودرو ، گرفتن گواهینامه و.. وارد کنید.
خیر. شما به صورت رایگان می توانید تغییر کد پستی خود را در سامانه ثبت احوال انجام دهید.