ارز مسافرتی چیست و نحوه دریافت آن به چه صورت است؟ این یکی از مهم ترین سوالات افرادی است که قصد سفر به کشورهای خارجی را دارند. با توجه به نرخ بالای تورم و افزایش پیوسته قیمت ارزهای خارجی، تامین ارز مورد نیاز یکی از دغدغه های اصلی مسافران می باشد که تا حدودی توسط دولت برطرف شده است. چرا که امکان دریافت مبالغ مشخصی ارز به صورت سهمیه ای و با قیمت ارزان تر از بازار آزاد، برای افراد واجد شرایطی که قصد سفر به کشورهای خارجی را دارند، فراهم شده است. مبلغ این نوع ارز که با عنوان مسافرتی شناخته می شود، سال های قبل حدود ۲۰۰۰ یورو برای هر نفر بود. اما در حال حاضر، بسته به شرایط بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ یورو متغییر است. متقاضیان دریافت ارز مسافرتی ۱۴۰۳ ، باید از شرایط و مدارک مورد نیاز جهت این امر، اطلاع کامل داشته باشند. چرا که ارز دولتی تنها به آن دسته از مسافران تعلق می گیرد که از تمامی شرایط لازم برخوردارند.
امکان ثبت نام و دریافت ارز سهمیه ای مسافرتی ، در حال حاضر با دو روش حضوری و آنلاین وجود دارد. متقاضیان با مراجعه حضوری به شعب بانک های ملی، ملت و سامان، امکان ثبت سفارش خرید ارز را خواهند داشت. ضمن این که برخی از این بانک ها، امکان خرید اینترنتی ارز مسافرتی را هم از طریق اپلیکیشن ها یا سامانه های مخصوص خود فراهم کرده اند. برای مثال، مشتریان بانک ملی با مراجعه به اپلیکیشن «بله» این بانک، می توانند سفارش خرید ارز دولتی را به صورت آنلاین ثبت کنند. ذکر این نکته هم الزامی است که ارز سهمیه ای برای مسافران، تنها یک بار در سال (هر ۳۶۵ روز یک بار) امکان پذیر است. بنابراین اگر طی یک سال گذشته اقدام به دریافت این نوع ارز کرده باشید، نمی توانند مجددا از مزایای این طرح بهره مند شوید. در ادامه نحوه گرفتن ارز مسافرتی ، شرایط و مدارک مورد نیاز و زمان تحویل ارز را بررسی خواهیم کرد تا اطلاعات لازم را در این زمینه به دست آورید.
شرایط دریافت ارز مسافرتی ۱۴۰۳
با توجه به قیمت ارزان تر ارزهای مسافرتی نسبت به نرخ فروش آزاد، بسیاری از افرادی که قصد سفر به کشورهای خارجی را دارند، دنبال اطلاع از روش دریافت این نوع ارز هستند. در این رابطه باید بگوییم که برای استفاده از ارز سهمیه ای مسافرتی، یک سری شرایط مشخص در نظر گرفته شده است. پس اگر شما هم با این سوال مواجه هستید که چطور ارز مسافرتی دریافت کنیم، باید ابتدا از شرایط مورد نیاز آگاه شوید. شرایط لازم برای گرفتن ارز دولتی، به گونه ای است که همه مسافران بتوانند از این طرح استفاده کرده و جهت تامین ارز مورد نیاز خود با مشکل مواجه نشوند. با این حال، ممکن است برخی افراد به دلایل گوناگون واجد شرایط دریافت ارز سهمیه ای قرار نگیرند. به همین خاطر، در ادامه برخی از مهم ترین شرایط دریافت ارز مسافرتی ۱۴۰۳ را برای تان آورده ایم تا از واجد شرایط بودن خود اطمینان حاصل نمایید. این موارد، به شرح ذیل می باشند:
- متقاضی باید دارای سن ۱۸ سال تمام باشد.
- افراد فقط یک بار در سال امکان دریافت ارز دولتی را دارند. بنابراین در صورت عدم دریافت سهمیه کامل، امکان گرفتن مابقی آن در مرحله دیگر وجود ندارد.
- مسافران باید دارای حساب ارزی بوده و حداقل ۱۰۰ دلار یا یورو در حساب شان موجودی داشته باشند.
- سقف تراکنش روزانه برای خرید اینترنتی ارز مسافرتی یا خرید حضوری، ۱۰۰ میلیون تومان بوده و کارت باید به نام شخص خریدار باشد.
- شخص متقاضی باید دارای سیم کارت به نام خود باشد.
- معمولا ۵ روز بعد از واریز ارز به حساب خریدار، امکان برداشت اسکناس از حساب ارزی وجود خواهد داشت. البته دریافت از باجه های فرودگاهی در زمان سریع تر هم امکان پذیر است.
- بانک ارائه دهنده ارز دولتی در صورت عدم دسترسی به دلار، یورو پرداخت می کند.
- نحوه گرفتن ارز مسافرتی برای سفر به همه کشورها یکسان اما مبلغ آن متفاوت است. مبلغ تعیین شده ارز دولتی به ازای هر نفر برای سفر به کشورهای مختلف، به صورت زیر می باشد:
- سفر هوایی به کشورهای نیازمند اخذ ویزا: ۵۰۰ یورو
- سفر هوایی به کشورهای بدون ویزا: ۳۰۰ یورو
- سفرهای زمینی، ریلی و دریایی: ۳۰۰ یورو
مدارک دریافت ارز مسافرتی ۱۴۰۳
افرادی که قصد سفر به کشورهای خارجی و گرفتن ارز سهمیه ای را دارند، باید به مدارک دریافت ارز مسافرتی توجه داشته باشند. زیرا علاوه بر شرایط مورد نیاز، ارائه یک سری مدارک هم حین مراجعه حضوری به شعب بانک عامل یا ثبت نام از طریق اپلیکیشن ها و درگاه های آنلاین تعیین شده توسط بانک ها، الزامی است. با توجه به این که امکان دریافت ارز سهمیه ای مسافرتی بدون ارائه مدارک لازم وجود ندارد، در این قسمت مدارک مورد نیاز را برای تان آورده ایم تا جهت دریافت ارز مسافرتی ۱۴۰۳ با مشکلی مواجه نشوید. این مدارک لازم، شامل موارد زیر می باشند:
- اصل شناسنامه، کپی آن و اصل کارت ملی
- اصل پاسپورت و کپی آن
- اصل رسید واریزی عوارض خروج از کشور
- کد رهگیری موجود در بلیط هواپیما (بهتر است یک پرینت کامل از بلیط خود به همراه داشته باشید)
- اصل ویزای کشور مقصد (برای سفر به کشورهای نیازمند ویزا)
- فرم تکمیلشده درخواست ارز
- کارمزد بانک و مبلغ ریالی معادل ارز مورد نیاز
- شماره تماس و اطلاعات حساب بانکی معتبر
راهنمای خرید اینترنتی ارز مسافرتی
بسیاری از متقاضیان دریافت ارز سهمیه ای، دنبال راهنمای خرید اینترنتی ارز مسافرتی هستند تا بتوانند به صورت غیر حضوری ثبت نام شان را انجام دهند. تا مدتی قبل، ثبت نام این ارز به صورت آنلاین از طریق سامانه ارز مسافرتی یعنی سایت ice.ir انجام می گرفت. اما اکنون بخش ارز سهمیه ای مسافرتی این سامانه غیر فعال شده و سامانه جامع دیگری به عنوان جایگزین معرفی نشده است. این در حالی است که برخی از بانک های عامل پرداخت این ارز دولتی، امکان خرید اینترتی ارز از طریق اپلیکیشن ها یا درگاه های آنلاین مخصوص خود را فراهم کرده اند. مراحل دریافت ارز مسافرتی اپلیکیشن های مختلف هم توسط بانک عامل ارائه شده تا کاربران به راحتی بتوانند ثبت نام غیر حضوری ارز دولتی را انجام دهند. با توجه به این که نحوه گرفتن ارز مسافرتی از طریق اپلیکیشن ها و سامانه های هر بانک متفاوت است، متقاضیان بسته به بانک عامل، باید راهنمای خرید اینترنتی ارز دولتی همان بانک را مطالعه و بررسی نمایند.
سایر روش های گرفتن ارز مسافرتی
علاوه بر روش آنلاین که برخی بانک ها شرایط آن را فراهم کرده اند، امکان دریافت ارز دولتی برای مسافران از طریق مراجعه حضوری به شعب بانک های عامل هم وجود دارد. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در حال حاضر امکان دریافت ارز مسافرتی ۱۴۰۳ را از طریق بانک های ملی، ملت و سامان فراهم کرده است. بنابراین متقاضیان با مراجعه به شعب هر یک از این بانک ها، می توانند درخواست خود را جهت اخذ ارز سهمیه ای، ارائه دهند. با این حال، راه های دریافت ارز مسافرتی از طریق هر یک از بانک ها، مقدار متفاوت است. به همین خاطر، در ادامه شیوه ثبت نام و گرفتن ارز هر بانک را به صورت مختصر توضیح داده ایم.
متقاضیان دریافت ارز سهمیه ای از بانک ملی، می توانند با مراجعه به شعب ارزی این بانک حواله ارزی خود را دریافت نمایند. در ادامه هم ارز مورد نظر را از گیشه بانک ملی مستقر در فرودگاه مبدا (بعد از گیت خروجی) دریافت نمایند. ضمن این که امکان خرید اینترنتی ارز مسافرتی بله از طریق اپلیکیشن «بله» بانک ملی هم وجود دارد. در این شیوه می توانید از طریق دستگاه BTM در فرودگاه و با وارد کردن شناسه فروش و کد ملی مسافر، سهمیه ارز خود را دریافت کنید.
گاهی اوقات مسافران بانک ملت را به عنوان بانک عامل انتخاب کرده و با این سوال مواجه می شوند که چگونه و کجا ارز مسافرتی بگیریم. در این رابطه باید بگوییم که این دسته از مسافران، باید با همراه داشتن مدارک لازم حضورا به شعب بانک ملت مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنند. در ادامه می توانند با دو روش زیر، سهمیه ارز خود را در فرودگاه اما دریافت نمایند:
- قسمت خدمات ویژه فرودگاه در سالن ترانزیت با ارائه گذرنامه و رسید حواله
- پایانههای خودپرداز ارزی مستقر در محل فرودگاه در سالن ترانزیت و ترمینالهای سلام، VIP و CIP شهر فرودگاهی
نحوه گرفتن ارز مسافرتی از بانک سامان هم تا حدودی مشابه سایر بانک های عامل است. مسافران می توانند با مراجعه حضوری به تمامی شعب این بانک، درخواست خود را جهت اخذ ارز دولتی ارائه دهند. تحویل ارز هم از طریق باجه های مستقر در فرودگاه بین المللی انجام می گیرد.
زمان تحویل ارز مسافرتی
به منظور جلوگیری از سوء استفاده های احتمالی از ارز سهمیه ای مسافری، زمان دریافت این نوع ارز محدود شده است. طبق جدیدترین مصوبات، زمان گرفتن ارز مسافرتی معمولا حداکثر تا ۷ روز قبل از سفر و حین خارج شدن از فرودگاه می باشد. بنابراین مسافرانی که بیش تر از ۷ روز از تاریخ سفرشان باقی مانده باشد، امکان ثبت نام ارز سهمیه ای را نخواهند داشت. این افراد پس از تکمیل تمامی مراحل ثبت نام و پرداخت هزینه، حواله ارزی یا رسید فروش را دریافت خواهند کرد. اما تحویل اسکناس ارزی، در فرودگاه و حین خروج از کشور انجام می گیرد.
سن دریافت ارز مسافرتی
سن دریافت ارز مسافرتی ۱۴۰۳ از دیگر موضوعات مهمی است که متقاضیان استفاده از ارز سهمیه ای باید به آن توجه داشته باشند. طبق اطلاع رسانی های انجام شده از سوی بانک های عامل، تنها افراد دارای ۱۸ سال تمام امکان دریافت ارز دولتی را خواهند داشت. بنابراین ممکن است با این سوال مواجه شوید که برای افراد پایین تر از سن ۱۸ سال، چگونه ارز مسافرتی بگیریم. در این رابطه باید بگوییم که باید ارز مورد نیاز خود را از طریق مراجعه به بازار آزاد تهیه کنید.
نتیجه گیری: دولت به منظور تسهیل شرایط مسافران جهت تامین ارز مورد نیاز، امکان دریافت مبالغ مشخصی ارز را برای آن ها فراهم نموده است. این ارز تحت عنوان ارز سهمیه ای مسافرتی ارائه شده و بانک های ملی، ملت و سامان، به عنوان عامل پرداخت آن انتخاب شده اند. برخی از این بانک ها از جمله بانک ملی، امکان خرید اینترنتی ارز مسافرتی را هم از طریق اپلیکیشن های مخصوص خود فراهم کرده اند. بنابراین متقاضیان واجد شرایط می توانند جهت دریافت سهمیه ارز دولتی، به صورت حضوری و آنلاین ثبت نام نمایند. در این جا نحوه دریافت این نوع ارز و شرایط آن را بررسی کردیم.
ثبت نام و روش گرفتن ارز دولتی به دو صورت حضوری و آنلاین انجام می شود که با توجه به شرایط خود می توانید یکی از روش های را برای گرفتن ارز دولتی انتخاب کنید.
تنها از طریق اپلیکیشن ها و درگاه ]ای آنلاین معرفی شده توسط بانکهای عامل امکان پذیر است.
هر فرد واجد شرایط تنها سالی یکبار یعنی هز 365 روز یکبار می تواند ارز مسافرتی دریافت کند.