اکنون موجران و مستاجران بدون نیاز به حضور مشاورین املاک هم می توانند به سامانه خودنویس املاک وارد شده و قرارداد اجاره شان را ثبت کنند. بنابراین دیگر نیازی به پرداخت هزینه های گزاف به بنگاه ها نخواهند داشت. طی سال های اخیر، مشاورین املاک با در اختیار گرفتن نبض بازار، هزینه های فراوانی به مردم و به خصوص قشر کم برخوردار وارد کرده اند. زیرا نه تنها به دریافت حق قانونی بلکه گاها با ۱۰ برابر بیش تر هم راضی نمی شدند.
البته تخلفات و اقدامات مضر بنگاه ها و مشاورین املاک تنها به دریافت حق معامله غیر قانونی محدود نبوده است. بلکه در بسیاری از موارد تلاش های فراوانی جهت افزایش قیمت مسکن در مناطق مختلف به منظور افزایش درصد حق معامله خود انجام داده اند. به هر حال، آغاز کار سامانه خودنویس اجاره قرارداد می تواند پایانی بر حاکمیت غلط چندین ساله این گروه بر بازار مسکن باشد. زیرا قرار است به زودی، امکان ثبت خرید و فروش ملک هم در این سامانه فراهم شود. این گونه دیگر نیاز به پرداخت هزینه های گزاف حق معامله توسط مردم به بنگاه ها وجود نداشته و می توانند تمامی اقدامات را به صورت رایگان در این سامانه انجام دهند. با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان درگاه آنلاین خودنویس و گسترش آن طی سال های آتی، در این مقاله نحوه ورود به سامانه خودنویس را برای تان توضیح می دهیم. هم چنین به نحوه ثبت قرارداد، دریافت و استعلام کد رهگیری می پردازیم تا جهت این امر با مشکلی مواجه نشوید.
ورود به سامانه خودنویس khodnevis.mrud.ir
وزارت صمت به منظور نظارت بر بازار مسکن و جلوگیری از سوء استفاده دلالان و مشاورین املاک، اقدام به راه اندازی سامانه ای تحت عنوان خودنویس کرده و آن را در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار داده است. به این ترتیب، گروه های مختلف از جمله موجرین، مستاجرین و حتی مشاورین با ورود به سامانه خودنویس املاک به آدرس اینترنتی khodnevis.mrud.ir، امکان ثبت قراردادهای اجاره خود را خواهند داشت. با توجه به تبصره ماده ۱۸ قانون تولید ملی مسکن، از این پس ثبت تمامی قراردادهای اجاره در این سامانه الزامی شده است. از این رو گروه های مختلف به ویژه مردم عادی باید شناخت کاملی نسبت به سایت خودنویس و خدمات آن داشته باشند. زیرا با ثبت قرادادهای اجاره به صورت مستقل در این سامانه، دیگر نیاز به پرداخت هزینه های گزاف و کمیسیون به مشاورین املاک نخواهند داشت. در ادامه نحوه وارد شدن به سامانه خودنویس قرارداد اجاره را برای تان آورده ایم تا جهت ثبت قراردادهای اجاره و دریافت کد رهگیری رایگان، مشکلی نداشته باشید.
جهت ورود به سایت خودنویس وزارت راه و شهرسازی، باید یک سری مراحل را طی کنید که اغلب برای گروه های مختلف از جمله موجرین، مستاجرین، مشاورین املاک و شاهدان، یکسان هستند. این مراحل مورد نیاز برای وارد شدن به سامانه خودنویس، به شرح ذیل می باشند:
- ۱ابتدا باید نشانی اینترنتی آن یعنی khodnevis.mrud.ir را در مرورگر خود قرار داده و سرچ کنید. جهت این امر می توانید از گوشی موبایل یا سیستم های کامپیوتری استفاده کرده و از این نظر محدودیتی وجود ندارد.
- ۲بعد از این که آدرس فوق را سرچ کردید، کمی صبر کنید تا نتیجه جست و جویتان توسط گوگل نمایش داده شود. اولین سایت بالا آمده در لیست گوگل با همین آدرس و عنوان، مربوط به سامانه خودنویس املاک است. پس بر روی آن کلیک نموده و وارد شوید.
- ۳در گام بعد به صفحه اصلی سایت در نظر گرفته شده جهت ثبت قراردادهای اجاره منتقل شده و تصویر زیر را مشاهده خواهید کرد. افراد برای استفاده از خدمات این سامانه، باید باید ابتدا به حساب کاربری خود وارد شوند. بدین منظور، از گوشه سمت چپ و بالای صفحه بر روی گزینه «ورود» کلیک کنید.
- ۴به این ترتیب، دو گزینه «ورود به عنوان فرد حقیقی» و «ورود به عنوان فرد حقوقی» برای تان نمایش داده می شود. کاربران با توجه به شخصیت خود، باید گزینه مناسب را انتخاب کنند. در صورتی که به عنوان یک شخص حقیقی قصد ورود به سامانه خودنویس قرارداد اجاره را دارید، گزینه «ورود به عنوان فرد حقیقی» را بزنید.
- ۵با انتخاب گزینه قبل، به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند منتقل شده و می توانید از طریق این پنجره به حساب کاربری تان وارد شوید. بدین منظور، باید شماره تلفن همراه به نام خودتان را تایید کنید. پس شماره موبایل تان را در جایگاه مربوطه قرار داده و پس از تایید کد کد امنیتی، گزینه «ارسال رمز یکبار مصرف» را بزنید.
- ۶در مرحله بعد، یک کد احراز هویت بر روی گوشی موبایل تان ارسال خواهد شد. جهت ورود به سامانه خودنویس از طریق پنجره خدمات هوشمند، این کد را در کادر مربوطه وارد کنید.
در صورتی که رمز یکبار مصرف را به درستی وارد کرده باشید، به حساب کاربری خود در سایت خودنویس منتقل می شوید. در نتیجه می توانید از خدمات گوناگون این سامانه شامل ثبت قراردادهای اجاره، دریافت کد رهگیری و استعلام آن، اقدام نمایید.
نحوه ثبت قرارداد اجاره در سامانه خودنویس
اکنون که اطلاعات لازم را در رابطه با سایت جدید khodnevis.mrud.ir به دست آورده اید، به راحتی می توانید به حساب کاربری خود در این سامانه وارد شده و از خدمات آن استفاده کنید. نکته مهم دیگر، اطلاع از نحوه ثبت قرارداد اجاره در سایت خودنویس می باشد. در حال حاضر، تنها امکان ثبت قراردادهای اجاره از طریق این درگاه آنلاین فراهم شده است. بنابراین مستاجرین و موجرین می توانند با مراجعه به سایت مذکور، قرارداد خود را به صورت رایگان و بدون حضور مشاورین املاک به ثبت رسانند. استفاده از سامانه خودنویس املاک مزایای فراوانی برای مردم دارد که مهم ترین آن، عدم نیاز به پرداخت کمیسیون بنگاه ها و مشاورین املاک است. علاوه بر آن، سایت مذکور در هر ساعتی از شبانه روز فعال بوده و امکان ثبت قرارداد اجاره بدون محدودیت زمانی فراهم می باشد. در همین راستا، تمامی افراد به ویژه مستاجرن و موجران باید شناخت کاملی از این سامانه و نحوه ثبت قرارداد اجاره از طریق آن داشته باشند.
جهت استفاده از سامانه خودنویس قرارداد اجاره، لازم است اقداماتی را به صورت مرحله به مرحله انجام داده و اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید. این گونه قرارداد اجاره شما ثبت شده و یک کد رهگیری در اختیارتان قرار می گیرد. اقدامات لازم جهت ثبت قرارداد اجاره در این سامانه، شامل موارد زیر می باشند:
- ۱ابتدا باید با توجه به توضیحاتی که در بخش قبل ارائه دادیم، به حساب کاربری خود در سایت خودنویس وارد شوید. سپس با استفاده از کشوی موجود در سمت راست صفحه به سمت پایین بروید تا بخش «مدیریت قراردادها» را مشاهده کنید. به منظور ثبت قرارداد اجاره در سامانه خودنویس، از این قسمت بر روی گزینه «ایجاد قرارداد» کلیک نمایید.
- ۲در گام بعد، باید نوع قرارداد را با استفاده از گزینه های موجود، مشخص کنید. ابتدا باید نوع معامله را «اجاره» تعیین نمایید. در حال حاضر تنها امکان ثبت قرارداد اجاره از طریق این سامانه فراهم شده است. اما به زودی امکان ثبت دیگر معاملات مانند خرید، فروش، پیش خرید و پیش فروش هم به این صورت فراهم خواهد شد. به هر حال پس از تعیین نوع معامله، نوع نقش و نوع کاربری ملک را هم مشخص کرده و گزینه «تایید» را بزنید.
- ۳به این ترتیب، وارد مراحل ثبت قرارداد در سایت khodnevis.mrud.ir شده و در اولین مرحله، اطلاعات اصلی کاربر شامل نام، نام خانوادگی، کد ملی، شماره تلفن، وضعیت تاهل، جنسیت و تاریخ تولد نمایش داده می شوند. در صورتی که این اطلاعات مورد تایید باشد، بر روی گزینه «مرحله بعدی» کلیک کنید.
- ۴پس از تکمیل اطلاعات اصلی، باید اطلاعات محل سکونت هم تایید شوند. این موارد شامل کشور، استان و شهرستان محل سکونت، کد پستی و نشانی محل سکونت هستند. هر یک از این موارد را در سامانه خودنویس املاک وارد کرده و گزینه «مرحله بعدی» را بزنید.
- ۵با تکمیل اطلاعات اصلی و محل سکونت، به دومین مرحله یعنی تعیین مبلغ و تاریخ قرارداد می رسید. ابتدا باید اطلاعات مربوط به تاریخ قرارداد را تنظیم کنید. این موارد شامل تاریخ عقد قرارداد، تاریخ شروع قرارداد، تاریخ پایان قرارداد و تاریخ تحویل ملک به مستاجر هستند. این موارد را هم مشخص کرده و بر روی گزینه «مرحله بعدی» کلیک نمایید.
- ۶در گام بعد، باید مبلغ قرارداد را در سامانه خودنویس قرارداد اجاره مشخص کنید. جهت این امر، کافی است مبلغ رهن و اجاره سال اول را به ریال در کادرهای مربوطه قرار دهید. با انجام این کار، مبلغ به تومان هم نمایش داده می شود. هم چنین در صورت تمایل به تداوم قرارداد اجاره برای سال دوم، می توانید درصد افزایش اجاره سال دوم را هم وارد کنید. در نهایت و پس از تکمیل اطلاعات خواسته شده، گزینه «مرحله بعدی» را بزنید.
- ۷سومین مرحله ثبت قراردادهای اجاره در سامانه خودنویس که اهمیت زیادی هم دارد، «تعهدات طرفین» است. در این قسمت تعهدات در پنج بخش «موارد کلی»، «تسلیم مورد اجاره»، «تعهدات طرفین»، «تعهدات مستاجر» و «تعهدات موجر» قرار گرفته اند. پس باید این تعهدات را یکی پس از دیگری بررسی و تکمیل نموده و سراغ موارد بعدی بروید. در اولین گام، باید تعهدات کلی را مطالعه کرده و در صورت پذیرش، بر روی گزینه «مرحله بعدی» کلیک کنید. ضمن این که امکان اضافه کردن بند تعهد جدید هم در این بخش از سامانه khodnevis.mrud.ir فراهم است.
- 8. پس از این که تمامی بندهای تعهدات را مطالعه و تکمیل کردید، به مرحله چهارم ثبت قرارداد اجاره منتقل خواهید شد. این بخش مربوط به وارد کردن اطلاعات طرف مقابل است. برای مثال، در صورتی که شما به عنوان مستاجر در سایت خودنویس ثبت نام می کنید، باید اطلاعات موجر را وارد کنید. از طرف دیگر، موجر هم باید اطلاعات مستاجر خود را تایید نماید.
- ۹مرحله پنجم ثبت قرارداد در سامانه خودنویس املاک، ثبت اطلاعات ملک است. این مرحله برای موجر و مستاجر یکسان بوده و باید اطلاعات با هم مطابقت داشته باشد. برای این که بعدا با مشکلی مواجه نشوید، باید اطلاعات ملک را به صورت دقیق تکمیل کنید.
- ۱۰آخرین گام در فرایند ثبت قرارداد اجاره هم ثبت قبوض ملک می باشد. این مرحله علاوه بر این که امکان استعلامات دقیق ملک را فراهم می سازد، شرایط لازم برای پیگیری وضعیت هزینه های آب، برق، گاز و غیره را هم ایجاد می کند.
بعد از این که تمامی مراحل شش گانه فوق را با موفقیت در سامانه خودنویس قرارداد اجاره انجام دادید، قرارداد شما ثبت شده و یک کد رهگیری در اختیارتان قرار می گیرد. در ادامه امکان استعلام قرارداد با استفاده از همین کد رهگیری، در سایت خودنویس وجود دارد.
استعلام کد رهگیری قرارداد در سامانه خودنویس
در بخش های قبل، نحوه ورود به سایت خودنویس املاک و روش ثبت قرارداد اجاره از طریق آن را بیان کردیم. بنابراین اکنون به راحتی می توانید وارد حساب کاربری خود در این سامانه شده و قراردادهای اجاره را ثبت کنید. از دیگر امکانات مهم سامانه خودنویس، می توان به فراهم بودن امکان استعلام قراردادهای ثبت شده اشاره کرد. به این ترتیب، هر یک از طرفین قرارداد می توانید وضعیت ثبت قرارداد را بررسی کرده و از جزئیات آن مطلع شود. جهت این امر تنها به کد ملی یکی از طرفین قرارداد شامل موجر یا مستاجر و کد رهگیری ۱۳ رقیمی نیاز دارید. کد رهگیری همان کدی است که پس از تکمیل فرایند ثبت قرارداد اجاره در سایت khodnevis.mrud.ir، در اختیارتان قرار گرفته است. ذکر این نکته هم الزامی است که استعلام آنلاین قراردادهای اجاره در این سامانه، تنها برای مواردی امکان پذیر می باشد که از طریق سایت خودنویس ثبت شده باشند. بنابراین امکان استعلام قراردادهایی که از طریق مشاورین املاک ثبت شده اند، وجود ندارد.
برای استعلام قراردادها از طریق سایت مذکور هم مانند وارد شدن به آن و ثبت قرارداد اجاره، لازم است مراحلی را به صورت گام به گام پشت سر بگذارید. این مراحل مورد نیاز جهت استعلام کد رهگیری قرارداد در سامانه خودنویس املاک، به شرح ذیل می باشند:
- ۱در این مورد هم ابتدا باید به حساب کاربری خود در سامانه مراجعه کنید. البته امکان استعلام کد رهگیری بدون لاگین هم فراهم بوده و در صورتی که زمان کافی ندارید، می توانید بلافاصله پس از ورود به صفحه اصلی، اقدامات لازم را انجام دهید. به هر حال، جهت استعلام کد رهگیری باید از صفحه اصلی سامانه خودنویس قرارداد اجاره، بر روی گزینه آبی رنگ «استعلام» کلیک کنید.
- ۲با انتخاب گزینه قبل، وارد صفحه زیر شده و توضیحات لازم را در بخش سمت راست صفحه مشاهده می کنید. در بخش سمت چپ صفحه هم امکان استعلام کد رهگیری قرارداد فراهم شده است. بدین منظور، ابتدا باید مشخص کنید که استعلام از طرف فرد یا شرکت انجام می گیرد. اگر به عنوان شخص حقیقی قصد دریافت استعلام داشته باشید، باید کد ملی یک از طرفین قرارداد و کد رهگیری ۱۳ رقمی را تایید می کنید. در صورتی که خودتان یک طرف قرارداد هستید، کد ملی تان را در جایگاه تعیین شده قرار داده و بعد از وارد کردن کد رهگیری، گزینه «استعلام» را بزنید. اشخاص حقوقی هم جهت استعلام از طریق سامانه خودنویس، باید شناسه ملی شرکت و کد رهگیری را وارد کنند.
- ۳بعد از وارد کردن اطلاعات مورد نیاز، یک کد احراز هویت بر روی گوشی موبایل فردی که کد ملی اش وارد شده، ارسال خواهد شد. با تایید این کد، نتیجه استعلام نمایش داده می شود.
در صورتی که قصد استعلام کد رهگیری قرارداد ثبت شده در سایت خودنویس را دارید، با طی کردن مراحل فوق به راحتی می توانید این فرایند را انجام دهید. بنابراین می توانید از وضعیت ثبت قرارداد و جزئیات آن مطلع شوید.
راهنمای مؤجر و مستأجر برای ثبت قرارداد در خودنویس
تا این جای کار، نحوه ورود به سایت khodnevis.mrud.ir و استفاده از آن جهت ثبت قراردادهای اجاره را به صورت کامل توضیح دادیم. اما با توجه به این که سایت مذکور به تازگی راه اندازی شده، ممکن است برخی از کاربران جهت ثبت قراردادهای خود با مشکل مواجه شوند. در این گونه موارد، می توانید از فایل های راهنمایی که برای موجر و مستاجر در صفحه اصلی سامانه تعریف شده، استفاده نمایید. جهت مشاهده و استفاده از فایل های راهنمای سامانه خودنویس املاک، به صفحه اصلی آن وارد شده و به سمت پایین حرکت کنید تا بخش «راهنمای سامانه» را مشاهده نمایید. در این قسمت، شماتیکی از مراحل ثبت قرارداد در سایت خودنویس ارائه شده است. علاوه بر آن، در سمت چپ صفحه لینک های مختلف با عناوین راهنمای موجر و راهنمای مستاجر قرار گرفته است. بنابراین بسته به نقش خود در قرارداد، باید بر روی گزینه «مشاهده» از قسمت رو به روی عنوان راهنمای مربوطه کلیک کنید تا ویدیوها و توضیحات مربوطه برای تان نمایش داده شود.
راهنمای سامانه خودنویس برای مشاور املاک
علاوه بر متقاضیان عادی، مشاورین املاک هم امکان استفاده از سامانه خودنویس قرارداد اجاره را دارند. بر اساس تبصره ماده ۱۸ قانون تولید ملی مسکن، مشاورین املاک موظفند از ۲۱ بهمن ماه ۱۴۰۲ قراردادهای اجاره را در این سامانه ثبت کنند. از آن جایی که ممکن است بسیاری از مشاورین هم شناخت زیادی نسبت به این سامانه نداشته باشند، برای آن ها هم فایل راهنما در نظر گرفته شده است. نحوه دسترسی به فایل راهنمای سایت خودنویس برای مشاوران هم کاملا مشابه انجام این فرایند برای مستاجران و موجران می باشد. یعنی باید به صفحه اصلی سامانه خودنویس وارد شده و از بخش «راهنمای سامانه»، از قسمت رو به روی عنوان راهنمای مشاور املاک بر روی گزینه «مشاهده» کلیک نمایید. این گونه توضیحات و ویدیوهای راهنما در اختیارتان قرار می گیرد.
نتیجه گیری: وزارت صمت به منظور نظارت بر بازار مسکن، سایت خودنویس به نشانی اینترنتی khodnevis.mrud.ir را ایجاد کرده و در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار داده است. این سامانه امکان ثبت قراردادهای اجاره را برای طرفین قرارداد یعنی مستاجر و موجر، بدون حضور مشاورین املاک فراهم می سازد. بنابراین دیگر نیازی به پرداخت هزینه های گزاف به بنگاه ها، دلالان و مشاورین جهت اجاره ملک وجود نخواهد داشت. ضمن این که در آینده امکان ثبت سایر معاملات از جمله خرید، فروش و غیره هم از طریق سامانه خودنویس املاک ایجاد خواهد شد. در این جا نحوه ورود و ثبت قرارداد اجاره در سایت مذکور را به صورت کامل توضیح دادیم.
سامانه خودنویس به تازگی و با هدف نظارت بر بازار مسکن، توسط وزارت صنعت را اندازی شده است و این امکان را به افراد می دهد تا موجران و مستاجران در این سامانه ثبت قرارداد انجام دهند.
خیر. ثبت قرارداد بین موجران و مستاجران در سامانه خودنویس کاملا رایگان است.
سامانه خودنویس به آدرس khodnevis.mrud.ir می باشد که از 21ام بهمن ماه تمامی قراردادهای اجاره مسکن باید در این سامانه ثبت شود.