به این ترتیب، امنیت استفاده از چک در معاملات تا حد زیادی افزایش می یابد. از جمله سوالات رایج کاربران حین کار با سامانه صیاد این است که عودت چک یعنی چه و روش انجام آن به چه صورت است. در این رابطه باید بگوییم که فرایند مذکور به معنی بازگرداندن برگ صادر شده و ثبت شده چک به صاحب آن می باشد. این عملیات ممکن است به دلایل گوناگونی هم چون نقص در اطلاعات چک یا تسویه حساب با روشی دیگر، انجام گیرد.
در گذشته افراد جهت عودت چک، به جای مراجعه به بانک و نقد کردن آن، برگ کاغذی چک را به صاحب حساب تحویل می دادند. اما امروزه به دلیل تغییراتی که در فرایند ثبت صدور چک رخ داده، دیگر عودت چک صیادی به صاحب چک با همان روش ساده قبلی امکان پذیر نیست. بلکه شخص باید اقدامات لازم را در سامانه صیاد انجام داده و مراحل عودت را طی کند. سپس برگ کاغذی چک را هم به صاحب چک بازگرداند تا فرایند عودت با موفقیت انجام گیرد. جهت انجام مراحل آنلاین این فرایند، کاربران می توانند از طریق همراه بانک، اینترنت بانک یا موارد این چنینی دیگر به سامانه صیاد بانک مد نظر وارد شوند. ثبت عودت چک در این سامانه هم به زمان زیادی نیاز نداشته و طی چند ثانیه می توانید عملیات مذکور را انجام دهید. با این حال، در ادامه نحوه عودت چک صیادی را به صورت کامل برای تان توضیح می دهیم تا در صورت نیاز، جهت انجام این فرایند با مشکلی مواجه نشوید.
عودت چک صیادی چیست
همان طور که گفتیم، امکان عودت چک های جدید صیادی هم در کنار دیگر قابلیت های موجود در سامانه صیاد از جمله ثبت صدور چک ، انتقال و تایید فراهم شده است. بنابراین افرادی که به هر دلیل قصد عودت چک دریافتی را داشته باشند، به راحتی می توانند وارد سامانه صیاد شده و اقدامات لازم را انجام دهند. اما سوال مهمی که ممکن است برای بسیاری از افراد ایجاد شود، این است که عودت چک یعنی چه و کاربرد آن چیست. فرض کنید شخصی به دلیل معامله یا هر موضوع دیگری، چکی با مبلغ مشخص در اختیار شما قرار داده و ثبت اینترنتی آن را هم انجام می دهد. در ادامه هم شما با مراجعه به سامانه صیاد، دریافت آن را تایید می کنید. اکنون می توانید با مراجعه به بانک، چک را نقد کرده و وجه آن را دریافت نمایید. اما ممکن است برخی اطلاعات مانند تاریخ، مبلغ و غیره اشتباه وارد شده باشند. در این گونه موارد امکان عودت چک صیادی به صاحب چک وجود دارد.
در صورتی که طرفین صادرکننده و دریافت کننده بر سر موضوع مالی به توافق برسند، دریافت کننده می تواند چک را عودت داده و چک جدیدی دریافت کند. البته گاهی اوقات هم ممکن است شخص صادرکننده چک تمایل داشته باشد حساب خود را با روش دیگری تسویه کنید. در این مورد هم امکان عودت چک فراهم خواهد بود. بنابراین افرادی که از چک های صیادی در معاملات خود استفاده می کنند، باید بدانند روش عودت چک صیادی چیست. ذکر این نکته هم الزامی است که فرایند عودت چک با ثبت اطلاعات در سامانه صیاد پایان نمی پذیرد. بلکه باید لاشه چک کاغذی را هم به شخص صادرکننده تحویل دهید. هم چنین توجه داشته باشید که عودت چک با لغو یا ابطال چک تفاوت دارد. زیرا عودت توسط شخص گیرنده و به اختیار او انجام می گیرد و به راحتی امکان پذیر است. اما شرایط لغو یا ابطال چک توسط صادرکننده، با مراجعه حضوری به شعبه و تحت شرایطی خاص فراهم خواهد بود.
نحوه عودت چک صیادی به صاحب چک
حال که می دانید عودت چک یعنی چه، باید روش انجام این کار را هم بدانید. اگر برای اولین بار قصد عودت چکی را دارید، نیازی به نگرانی نیست. زیرا این فرایند بسیار ساده بوده و تنها به چند ثانیه زمان نیاز دارد. در صورتی که همراه بانک یا اینترنت بانک تان فعال باشد، به راحتی می توانید با آن ها به سامانه صیاد وارد شده و عودت چک را ثبت کنید. در ادامه هم با تحویل لاشه چک به صاحب آن، فرایند را به پایان برسانید. اما اگر این نرم افزارهای بانکی هم فعال نباشند، امکان عودت چک صیادی به صاحب چک با استفاده از عابر بانک مربوطه وجود دارد. کافی است به یکی از دستگاه های خودپرداز بانک صادرکننده چک مراجعه و اقدامات لازم جهت عودت آن را انجام دهید. با توجه به این که امروزه بسیاری از کاربران جهت انجام امورات چک های صیادی خود دارای همراه بانک یا موبایل بانک هستند، در ادامه روش عودت با این برنامه ها را توضیح داده ایم.
جهت ثبت عودت چک از طریق نرم افزارهای همراه بانک، موبایل بانک یا اینترنت بانک، باید یک سری مراحل ساده را به صورت گام به گام پشت سر بگذارید. مراحل لازم جهت عودت چک صیادی از طریق همراه بانک یا دیگر نرم افزارهای تمامی بانک ها، تقریبا مشابه است. این مراحل، به شرح ذیل می باشند:
- ۱ ابتدا باید به نرم افزار همراه بانک، اینترنت بانک یا موبایل بانک خود وارد شوید. پس از ورود به صفحه اصلی نرم افزار، باید از میان گزینه های موجود عنوان «خدمات چک» را انتخاب کنید.
-
۲ با انتخاب این گزینه، لیست خدمات مرتبط با عملیات چک صیادی یعنی ثبت صدور چک، تایید دریافت / لغو دریافت چک، انتقال و عودت چک برای تان نمایش داده می شود. اکنون که می دانید
عودت چک یعنی چه، در مواقع نیاز می توانید از این قابلیت برای بازگردان چک صیادی صادر شده به صاحب آن استفاده کنید. پس از منوای عملیات چک صیادی، بر روی گزینه «عودت چک» کلیک نمایید.
- ۳ با انتخاب گزینه قبل، وارد صفحه زیر شده و از شما درخواست می شود اطلاعات چک از جمله شناسه ۱۶ رقمی صیاد آن را وارد کنید. هم چنین اگر بیش از یک حساب بر روی همراه بانک تان فعال است، ابتدا باید شماره حساب گیرنده را هم مشخص کنید. جهت عودت چک صیادی به صاحب چک، پس از تکمیل این اطلاعات از قسمت پایین صفحه گزینه سبز رنگ «استعلام» را بزنید.
- ۴ بعد از این که شناسه چک را تایید کردید، نوبت به ثبت شرح عملیات عودت چک می رسید. در این قسمت باید توضیح دهید که چرا قصد برگرداندن چک به صاحب آن یا گیرنده قبلی را دارید. پس از درج توضیحات، بر روی گزینه «ادامه» کلیک کنید.
- ۵ در نهایت، اطلاعات چک صیادی که قصد عودت آن را دارید، نمایش داده می شوند. این موارد را با دقت بررسی کرده و در صورتی که از صحت آن ها اطمینان دارید، جهت عودت چک صیادی گزینه «عودت چک» را بزنید.
با انجام این مراحل ساده، فرایند ثبت عودت چک از طریق سامانه صیاد با موفقیت انجام می گیرد. اکنون باید لاشه چک صیادی را هم به صاحب آن تحویل دهید تا فرایند عودت تکمیل شود.
عودت چک صیادی به صاحب چک در آپ
در بخش قبل توضیحات لازم را در رابطه با عودت چک و نحوه انجام این کار از طریق نرم افزارهای همراه بانک، اینترنت بانک یا موبایل بانک، ارائه دادیم. اکنون که می دانید عودت چک یعنی چه، به راحتی می توانید وارد همراه بانک خود شده و اقدامات لازم را جهت این امر انجام دهید. اما دقت داشته باشید که علاوه بر نرم افزارهای بانکی نظیر اینترنت بانک، همراه بانک و موبایل بانک، امکان انجام عملیات های گوناگون مربوط به چک صیادی از جمله عودت، از طریق اپلیکیشن آپ هم وجود دارد. بنابراین اگر به هیچ یک از نرم افزارهای بانکی دسترسی ندارید، می توانید به این برنامه وارد شده و فرایند عودت چک را به صورت آنلاین انجام دهید. فرایند عودت چک صیادی به صاحب چک در آپ هم کاملا مشابه نحوه انجام این کار از طریق همراه بانک می باشد که در بخش قبل آن را توضیح دادیم. با این حال، در ادامه روش انجام این کار در نرم افزار آپ را هم برای تان آورده ایم.
- ۱ ابتدا باید نرم افزار آپ را بر روی گوشی موبایل تان نصب کنید. اگر این اپلیکیشن را نصب دارید، به صفحه اصلی آن وارد شده و گزینه «چک صیادی» را انتخاب کنید.
- ۲ به این ترتیب، وارد صفحه مربوط به خدمات چک های صیادی خواهید شد. این خدمات در چند بخش مختلف از جمله خدمات صادر کننده چک و خدمات گیرنده چک قابل مشاهده هستند. به منظور عودت چک صیادی، باید از بخش «خدمات گیرنده چک» بر روی گزینه «عودت انتقال چک» کلیک نمایید. این گونه امکان بازگشت چک تایید شده به صاحب آن یا گیرنده قبلی را خواهید داشت.
- ۳ پس از انتخاب گزینه قبل، از شما درخواست می شود شناسه ۱۶ رقمی صیاد چک خود را تایید کنید. این شناسه را در جایگاه تایید شده برای آن قرار داده و از قسمت انتهایی صفحه، گزینه «استعلام» را بزنید. هم چنین امکان ثبت شناسه از طریق اسکن آن برای تان فراهم شده است.
- ۴ به هر حال بعد از وارد کردن شناسه صیادی، باید شرح عودت چک صیادی به صاحب چک یا گیرنده قبلی را هم توضیح دهید. سپس اطلاعات چک را تایید کرده و گزینه «عودت چک» را بزنید.
در این قسمت نحوه عودت چک از طریق اپلیکیشن آپ را هم برای تان توضیح دادیم. بنابراین در صورت نیاز، به راحتی می توانید اقدامات لازم را جهت ثبت آنلاین عودت چک از طریق این برنامه کاربردی انجام دهید.
نتیجه گیری: فرایند عودت چک یکی از عملیات های اصلی مرتبط با چک های صیادی است. با این حال، هنوز هم بسیاری از کاربران با این سوال مواجه هستند که عودت چک یعنی چه و چگونه انجام می گیرد. در این رابطه باید بگوییم که عودت چک به معنی بازگردان چک به صاحب اصلی یا گیرنده قبلی آن است. در صورتی که برخی از اطلاعات چک تایید شده توسط شما دارای نقص بوده یا شخص صادرکننده تسویه حساب خود را با روش دیگری انجام داده باشد، می توانید فرایند عودت را انجام دهید. جهت عودت چک صیادی می توانید از نرم افزارهای بانکی نظیر همراه بانک و اینترنت بانک یا اپلیکیشن هایی مانند آپ استفاده کنید که در این جا آن ها را توضیح دادیم.
این عملیات ممکن است به دلایل گوناگونی هم چون نقص در اطلاعات چک یا تسویه حساب با روشی دیگر، انجام گیرد.
2- اگر به هیچ یک از نرم افزارهای بانکی دسترسی نداشتیم برای عودت چک صیادی چه کاری می توانیم انجام دهیم ؟
عودت چک به معنی بازگردان چک به صاحب اصلی یا گیرنده قبلی آن است. در صورتی که برخی از اطلاعات چک تایید شده توسط شما دارای نقص بوده یا شخص صادرکننده تسویه حساب خود را با روش دیگری انجام داده باشد، می توانید فرایند عودت را انجام دهید.