به طور کلی، برای تعویض پلاک خودرو در مراکز مربوطه، لازم است طرفین خریدار و فروشنده حضور داشته باشند. اما گاهی اوقات ممکن است شرایط لازم جهت حضور هر دو در زمانی معین فراهم نباشد. یا این که فروشنده به هر دلیل، امکان حضور در مراکز تعویض پلاک را نداشته باشد.
در این گونه موارد با ارائه وکالت نامه، می تواند اختیار تعویض پلاک را به خریدار واگذار نماید. به این ترتیب، دیگر حضور فروشنده الزامی نخواهد بود. نکته قابل توجه در این رابطه، هزینه وکالت تعویض پلاک ۱۴۰۳ است که باید به آن توجه شود.
هزینه تنظیم اسناد رسمی غیر مالی فروش یا انتقال، توسط مراجع ذی ربط تعیین می گرد. هم چنین، هر ۴ سال یک بار تغییر کرده و دفاتر اسناد رسمی امکان افزایش خودسرانه آن را نخواهند داشت. هزینه صدور وکالتنامه تعویض پلاک در حال حاضر ۱۵۰ هزار تومان است و میزان آن تا پایان سال ۱۴۰۳ تغییر نمی کند.
در این مقاله، نحوه دادن وکالت تعویض پلاک خودرو و مدارک لازم را بررسی خواهیم کرد. هم چنین به هزینه مورد نیاز می پردازیم. پس با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم را در این زمینه به دست آورید.
راهنمای دادن وکالت تعویض پلاک خودرو
ارائه وکالت نامه تعویض پلاک، ساده است. کافی است طرفین خریدار و فروشنده با همراه داشتن مدارک لازم، به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند. پس از ثبت درخواست صدور وکالت نامه، مسئولین دفتر متن قرارداد را آماده کرده و طرفین باید آن را امضاء کنند. فروشنده و خریدار باید متن وکالت تعویض پلاک خودرو را با دقت مطالعه کرده و بررسی نمایند. زیرا مواردی از جمله مهلت اعتبار وکالت نامه، در آن درج می گردد. در این قسمت یک نمونه وکالت نامه تعویض پلاک برای تان آورده ایم. در ادامه هم مدارک مورد نیاز را بررسی خواهیم کرد.
نمونه وکالت نامه تعویض پلاک خودرو
مورد وکالت : مراجعه به نیروی انتظامی و ادارات راهنمایی و رانندگی و دوائر نقل و انتقال خودرو در نیروی انتظامی به منظور تعویض و فک پلاک موجود بر روی خودرو ………… مدل …………….. رنگ ……………. به شماره شاسی ………………………….. و شماره موتور ……………………. و شماره انتظامی ………………………. و انجام کلیه تشریفات قانونی از جمله ارائه خودرو و مدارک مربوط به آن جهت بازدید فنی و کارشناسی نیروی انتظامی و پرداخت حقوق و عوارض و هزینه های مربوطه و دادن هرگونه تعهد از سوی موکل در مراجع فوقالذکر نسبت به خودرو مذکور و عند الاقتضا اخذ پلاک فک شده و یا تحویل آن به انبار راهنمایی و رانندگی و اخذ هرگونه رسید و یا گواهی جهت تحویل به موکل با حق امضا ذیل کلیه اوراق و اسناد و مدارک و اداره راهنمایی و رانندگی و دوائر فوقالذکر و با حق تعویض و اخذ شناسنامه مالکیت خودرو فوق الذکر و اخذ هر نوع گواهی و مدارک صادره از طرف دوایر نقل و انتقال خودرو درنیروی انتظامی و دادن رسید و تحویل آن به موکل . همچنین موکل این وکالتنامه به وکیل اجازه و اختیار داد تا پلاک جدید را بنام خود یا هر شخص حقیق و یا حقوقی دیگر در خواست و بر روی خودو فوق نصب نماید .
حدود اختیارات : وکیل مرقوم در انجام مورد وکالت با حق توکیل به غیر دارای کلیه اختیارات تامه و لازمه قانونی از جانب موکل میباشد و هرگونه عمل و اقدام و امضاء در زمینه مورد وکالت بهمنزله عمل و اقدام و امضا موکل محسوب و نافذ و معتبر و دارای آثار قانونی است .
این سند در دو برگ اوراق نیم برگی بهشمارههای سری ……………… و …………………… تنظیم مبلغ ……………… ریال بابت تنظیم سند و بهموجب فیش شماره …………………. به بانک ملی ایران شعبه …………….. واریز و قبض رسید شماره ……………… صادر و تسلیم گردید .
به تاریخ یکهزار و چهارصد و ……………… محل امضاء
قانون جدید وکالت تعویض پلاک
طی سال های اخیر، فرایند صدور وکالت تعویض پلاک خودرو با روندی یکنواخت و ثابت انجام می گیرد. به عبارت دیگر، تغییری در قوانین این بخش ایجاد نشده است. بر اساس قوانین فعلی، فروشندگان می توانند با صدور سند محضری وکالت، انجام تعویض پلاک را به خریدار واگذار کنند.
محاسبه آنلاین هزینه وکالت تعویض پلاک
نکته قابل توجه برای طرفین معامله خودرو، اطلاع از هزینه وکالت تعویض پلاک ۱۴۰۳ است. در این رابطه باید بگوییم که تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی، از سوی قوه قضاییه تعیین می گردد. آخرین بخشنامه ارائه شده در این رابطه مربوط به سال ۱۳۹۹ بوده و تا پایان سال ۱۴۰۳ معتبر است. مطابق این بخشنامه، هزینه صدور وکالت نامه تعویض پلاک ۱۵۰ هزار تومان است. بنابراین افراد جهت دادن وکالت نامه محضری در سال 1403، باید این مبلغ را بپردازند.
نحوه استعلام وکالت تعویض پلاک
دو روش مختلف برای استعلام وکالت تعویض پلاک خودرو وجود دارد. این روش ها، شامل موارد زیر هستند:
- روش حضوری: در این شیوه متقاضی باید به دفتر اسناد رسمی تنظیم کننده سند مراجعه کند. همراه داشتن یکی از اطلاعات لازم از جمله کد ملی طرفین، شناسه سند یا رمز تصدیق، برای استعلام الزامی است.
- روش الکترونیکی: در این شیوه متقاضی استعلام وکالت نامه تعویض پلاک، باید به سایت ثبت من به نشانی my.ssaa.ir مراجعه نماید. در این روش هم برای استعلام وکالت نامه، به شناسه سند و رمز تصدیق نیاز خواهید داشت
مدارک و شرایط لازم برای دادن وکالت تعویض پلاک
نحوه دادن وکالت تعویض پلاک خودرو ساده بوده و شرایط خاصی لازم نیست. کافی است طرفین فروشنده و خریدار در دفاتر اسناد رسمی حضور یابند. اما جهت این امر، به یک سری مدارک نیاز دارید که حتما باید آن ها را همراه داشته و ارائه دهید. مدارک مورد نیاز جهت صدور وکالت نامه تعویض پلاک، عبارتند از:
- فاکتور کارخانه / برگه گمرکی
- بنچاق های ابتیاعی و قرارداد فروش
- شناسنامه مالکیت (برگه سبز)
- اصل شناسنامه و کارت ملی طرفین
- نشانی، کدپستی و شماره تلفن وکیل یعنی خریدار
- تعیین مدت اعتبار وکالت نامه
مدت اعتبار وکالت تعویض پلاک
اکنون که نحوه صدور و هزینه تعویض پلاک خودرو ۱۴۰۳ را می دانید، باید به مدت اعتبار آن هم توجه داشته باشید. صدور این نوع وکالت نامه از نظر زمانی محدودیتی ندارد.
بنابراین فروشنده حتی می تواند وکالت دائم برای تعویض پلاک صادر کند. اما تا حد امکان، بهتر است زمان معینی برای آن در نظر گرفته شود. ضمن این که اگر تاریخ تعویض پلاک تمام شود، باز هم امکان تمدید آن توسط فروشنده وجود دارد.
اگر فروشنده وکالت تعویض پلاک ندهد
گاهی اوقات این سوال مطرح می شود که اگر فروشنده وکالت تعویض پلاک خودرو ندهد، چه باید کرد. در این رابطه باید بگوییم که دادن وکالت نامه تعویض پلاک به هیچ وجه اجباری نیست.
در صورتی که فروشنده حاضر به ارائه وکالت نشود، باید در تاریخ معین جهت تعویض پلاک به مراکز مربوطه مراجعه نماید. در واقع، وکالت نامه جهت راحتی کار فروشنده و عدم نیاز به مراجعه وی به مراکز تعویض پلاک صادر می شود. اما اگر وکالت تعویض پلاک ندهد، باید در مرکز تعویض پلاک حضور یافته و اقدامات لازم را انجام دهد.
وکالت تعویض پلاک خودرو در رهن
با توجه به توضیحاتی که ارائه دادیم، اکنون نحوه دادن وکالت تعویض پلاک خودرو را می دانید. روش ارائه وکالت نامه تعویض پلاک خودروهای سند در رهن هم به شکلی مشابه سایر خودروها انجام می گیرد. یعنی فروشنده و خریدار باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و درخواست صدور وکالت نامه را ارائه دهند.
سند در رهن بودن خودروها، سیاست برخی شرکت های خودروسازی جهت جلوگیری از واسطه گری است. اما طی سال های اخیر، این خودروها هم به راحتی تعویض پلاک شده اند. هم چنین، وکالت نامه تعویض پلاک هم برای شان صادر می شود.
نتیجه گیری: فروشندگان خودروهای دست دوم می توانند با پرداخت هزینه وکالت تعویض پلاک ۱۴۰۳، فرایند مربوطه را به خریدار واگذار کنند. به این ترتیب، دیگر نیازی به حضور در مراکز تعویض پلاک نخواهند داشت. وکالت نامه های تعویض پلاک به صورت حضوری و با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی قابل صدور هستند. جهت این امر، لازم است تمامی مدارک لازم ارائه شده و هزینه مورد نیاز پرداخت گردد. در این جا نحوه دادن وکالت تعویض پلاک خودرو، مدارک و هزینه لازم را به صورت کامل برای تان توضیح دادیم.
در حقیقت این هزینه به عهده فروشنده است اما طرفین می توانند توافق کنند که هزینه بین آن دو تقسیم شود.
خیر، حتما باید هر دو طرف فر.شنده و خریدار و یا وکیل قانونی آن ها حضور داشته باشند.
باید مجددا این وکالت توسط فروشنده صادر شود و یا وکالت قبلی تمدید شود.