ثبت نام اظهارنامه مالیاتی به صورت اینترنتی و از طریق سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور انجام می گیرد. تمامی مودیان اعم از حقیقی و حقوقی باید در مهلت تعیین شده برای ثبت اظهارنامه، به این سامانه مراجعه کرده و فرم های تکمیل شده اظهارنامه خود را برای سازمان ارسال کنند. مالیات یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت است که به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود. نام نویسی اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ هم برای مالیات های مستقیم مانند مالیات عملکرد یا درآمد، دارایی، ارث و غیره و هم برای مالیات های غیر مستقیم مانند ارزش افزوده، الزامی است. بنابراین افرادی که مشمول پرداخت هر یک از مالیات های مستقیم یا غیر مستقیم هستند، باید در اسرع وقت ثبت نام اظهارنامه را از طریق سایت سازمان امور مالیاتی انجام داده و اطلاعات کاربری دریافت کنند. این گونه می توانید در مهلت تعیین شده برای ارسال اظهارنامه مالیاتی، به حساب کاربری خود در این سامانه مراجعه کرده و فایل اظهارنامه را به صورت غیر حضوری ثبت کنید.
با توجه به قوانین جدید مالیاتی، افراد زیادی مودی مالیاتی محسوب شده و باید بخشی از درآمد، دارایی، ارث یا موارد دیگر را به عنوان مالیات بپردازند. هم چنین بسیاری از کسب و کارها، مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند. همه این اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی، باید در مهلت تعیین شده، اظهارنامه های خود را تقدیم سازمان امور مالیاتی نمایند. پس از ثبت اظهارنامه مالیاتی، سازمان اطلاعات ارسال شده را بررسی کرده و بر مبنای آن، مالیات تعیین می کند. عدم ارسال اظهارنامه می تواند جرایم گوناگون اعم از نقدی و غیر نقدی برای مودیان به دنبال داشته باشد. به همین خاطر، مودیان باید شناخت کاملی از نحوه ثبت نام اظهارنامه و ارسال آن داشته باشند تا مشمول جریمه نشوند. در این مقاله، نحوه نام نویسی اظهارنامه و ارسال آن برای اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق سایت جامع سازمان امور مالیاتی را به صورت کامل توضیح می دهیم. پس با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی درباره روش نام نویسی اظهارنامه مالیاتی به دست آورید.
سایت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی
سازمان امور مالیاتی کشور به منظور تسهیل شرایط مودیان برای ثبت و ارسال اظهارنامه، سامانه ای جامع راه اندازی کرده است. بخش قابل توجهی از خدمات سازمان از جمله ثبت و تقدیم اظهارنامه های مالیاتی، از طریق این سامانه انجام می گیرد. بنابراین دیگر مانند گذشته برای ارائه فرم اظهارنامه مالیاتی ، الزامی به مراجعه حضوری به شعب این سازمان وجود ندارد. تمامی مودیان حقیقی و حقوقی با ورود به سایت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی، می توانند نام نویسی شان را انجام داده و اطلاعات کاربری دریافت کنند. سپس در مهلت ثبت اظهارنامه، به حساب کاربری خود مراجعه کرده و فرم های اظهارنامه شان را بارگذاری کنند. ذکر این نکته هم الزامی است که مودیان می توانند تمامی اطلاعات مالی خود را به صورت مستقیم در سامانه وارد کرده یا فرم اظهارنامه خود را از قبل تکمیل نموده و آن را بارگذاری کنند. با توجه به مزایای فراوان این سامانه، کاربران جهت ارائه اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ باید شناخت مناسبی از سایت مذکور و نحوه استفاده از آن داشته باشند.
برای وارد شدن به سامانه ثبت نام اظهارنامه یا همان سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور، نیازی به طی کردن مراحل پیچیده و دشواری وجود ندارد. بلکه کافی است یک سری اقدامات ساده را انجام دهید که در ادامه به آن ها پرداخته ایم. این اقدامات مورد نیاز جهت ورود به سایت مربوطه، به شرح ذیل می باشند:
- ۱ ابتدا باید نشانی اینترنتی آن یعنی tax.gov.ir را در مرورگر خود قرار داده و جست و جو کنید. برای ورود به این سامانه می توانید با گوشی موبایل یا سیستم های رایانه ای وارد شوید. منتهی با توجه به حساسیت فرایند تکمیل و ثبت اظهارنامه، ترجیحا از کامپیوتر یا لپ تاپ استفاده کنید.
- ۲ بعد از این که آدرس بالا را سرچ کردید، کمی صبر کنید تا گوگل نتیجه جست و جویتان را نمایش دهد. اولین سامانه بالا آمده در لیست نتایج با همین نشانی و عنوان، مربوط به سایت ثبت اظهارنامه مالیاتی است. پس بر روی آن کلیک نموده و وارد شوید.
- ۳ در گام بعد، به صفحه اصلی سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور وارد شده و تصویر زیر را مشاهده خواهید کرد. اکنون می توانید نسبت به نام نویسی و دریافت اطلاعات کاربری یا ثبت آنلاین اظهارنامه، اقدام نمایید.
با انجام این مراحل ساده، به راحتی می توانید به سامانه امور مالیاتی وارد شوید. در ادامه نحوه ثبت نام و اخذ اطلاعات کاربری این سایت را هم برای تان توضیح می دهیم تا جهت تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی از طریق آن، با مشکلی مواجه نشوید.
آموزش ثبت نام اظهارنامه مالیاتی
اکنون که نحوه ورود به به سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور را فرا گرفته اید، به راحتی می توانید وارد این سامانه شده و از خدمات آن استفاده کنید. البته توجه داشته باشید که جهت بهره مندی از اکثر خدمات این سایت، نیاز به نام نویسی و دریافت اطلاعات کاربری وجود دارد. ثبت و ارسال اظهارنامه هم از جمله مهم ترین آن ها است. از این رو مودیان برای ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و ارسال فرم های مربوطه، ابتدا باید در این سامانه نام نویسی کنند. روش ثبت نام و اخذ اطلاعات کاربری در سایت مذکور هم بسیار ساده بوده و تنها چند ثانیه زمان لازم دارد. بنابراین اگر قبلا در سامانه امور مالیاتی ثبت نام نکرده اید، نیازی به نگرانی نیست. از آن جایی که بسیاری از مودیان قصد نام نویسی در این سامانه و ارسال آنلاین اظهارنامه از طریق آن را دارند، در این بخش نحوه ثبت نام را برای تان آورده ایم. بدین منظور باید مراحل زیر را طی کنید:
- ۱ ابتدا با توجه به توضیحاتی که در بخش قبل ارائه دادیم، به صفحه اصلی سایت سازمان امور مالیاتی کشور وارد شوید. سپس از بخش میانی صفحه، بر روی گزینه «ثبت نام الکترونیک» کلیک کنید.
- ۲ به این ترتیب، پنجره my.tax.gov.ir برای تان نمایش داده می شود. در این قسمت از شما درخواست می شود کد ملی، شماره ملی یا کد فراگیر اتباع را وارد کنید. هم چنین باید شخصیت خود را از میان گزینه های شخص ایرانی، اتباع غیر ایرانی و اشخاص حقوقی و شرکت ها انتخاب نمایید. بعد از آن هم تاریخ تولد خود را وارد کرده و شماره تلفن همراه به نام خودتان را در جایگاه تعیین شده، وارد کنید در آخر، جهت ثبت نام در سامانه ارسال اظهارنامه مالیاتی، کد امنیتی را هم تایید نموده و گزینه «دریافت اطلاعات کاربری» را بزنید.
- ۳ به این ترتیب، یک کد احراز هویت بر روی گوشی موبایل تان ارسال خواهد شد که باید آن را تایید کنید. در صورتی که کد را به درستی وارد کنید، حساب کاربری تان ایجاد شده و اطلاعات آن شامل نام کاربری و کلمه عبور، بر روی گوشی موبایل تان ارسال خواهد شد.
با طی کردن مراحل بالا، نام نویسی در سایت مورد نظر با موفقیت انجام گرفته و اطلاعات کاربری دریافت می کنید. بنابراین اکنون می توانید از خدمات گوناگون این سامانه از جمله و تکمیل و ارسال اینترنتی اظهارنامه، بهره مند شوید.
زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳
تا این جای کار، توضیحات لازم را در رابطه با نحوه ورود به سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور، ثبت نام و دریافت اطلاعات کاربری از طریق آن ارائه دادیم. اما موضوع مهم دیگر برای مودیان، اطلاع از زمان نام نویسی اظهارنامه مالیاتی است. چرا که مشمولین پرداخت مالیات باید در مهلت اظهارنامه مالیاتی به نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه های خود، اقدام کنند. در این رابطه باید بگوییم که بر اساس قانون مالیاتی کشور، زمان تکمیل و ثبت اظهارنامه برای انواع مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی تعیین شده است. بر این اساس، اشخاص حقیقی تا ۳۱ خرداد ماه و اشخاص حقوقی تا ۳۱ تیر ماه فرصت دارند که اظهارنامه عملکرد یک ساله خود را ارائه دهند. البته در صورتی که سال مالیاتی شرکت ها و اشخاص حقوقی با سال شمسی یکسان نباشد، تا ۴ ماه بعد از پایان سال مالی جهت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی مهلت دارند. زمان ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده هم ۱۵ روز بعد از پایان هر فصل می باشد.
ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
شرکت ها و اشخاص حقوقی جزو مهم ترین مودیان مالیاتی هستند که باید با پایان سال مالی، اظهارنامه عملکرد خود را تکمیل کرده و تقدیم سازمان امور مالیاتی کشور نمایند. همان طور که گفتیم، این گروه از مودیان برای ثبت اظهارنامه عملکرد تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی، مهلت دارند. هم چنین در صورتی که مشمول پرداخت مالیات ارزش افزوده باشند، باید تا ۱۵ روز بعد از پایان هر فصل، اظهارنامه خود را ارسال کنند. نحوه ارائه اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ اشخاص حقوقی هم به صورت آنلاین و از طریق سایت جامع سازمان می باشد. پس این دسته از مودیان هم باید با مراجعه به سایت مذکور، حساب کاربری خود را ایجاد کنند. سپس در مهلت تعیین شده برای ارسال اظهارنامه، به حساب کاربری خود وارد شده و اقدامات لازم را انجام دهند. روش نام نویسی و اخذ اطلاعات کاربری مودیان حقوقی هم مشابه چیزی است که در بخش ابتدایی مطلب توضیح دادیم. مراحل کلی ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی از طریق سامانه مربوطه، به شرح ذیل است:
- ۱ در اولین قدم باید به سایت جامع سازمان امور مالیاتی وارد شوید که نحوه انجام این کار را در بخش ابتدایی مطلب، به صورت مفصل بیان کرده ایم. اگر قبلا در این سامانه ثبت نام کرده و اطلاعات کاربری داشته باشید، اکنون به راحتی می توانید اظهارنامه خود را به صورت غیر حضوری ارسال کنید. جهت این امر، باید از بخش میانی صفحه بر روی گزینه «اظهارنامه عملکرد (حقوقی)» کلیک نمایید.
- ۲ به این ترتیب، پنجره ورودی سایت ثبت اظهارنامه مالیاتی برای تان نمایش داده می شود. برای ورود به این سامانه و ارسال اظهارنامه، باید اطلاعات کاربری خود را تایید کنید. پس شناسه ملی شخص حقوقی و کلمه عبور را در کادرهای مربوطه وارد کرده و کد امنیتی را در جایگاه مربوط به خود قرار دهید. سپس از قسمت انتهایی پنجره، گزینه «ورود به درگاه ملی» را بزنید.
- ۳ در صورتی که اطلاعات کاربری تان را به درستی وارد کرده باشید، رمزی یکبار مصرف بر روی گوشی موبایل مرتبط با حساب کاربری ارسال خواهد شد. این رمز را دریافت کرده و تایید نمایید.
- ۴ با تایید رمز یکبار مصرف، به حساب کاربری خود در سامانه امور مالیاتی وارد شده و امکان تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی را خواهید داشت. بدین منظور، باید از منوی موجود در سمت راست صفحه گزینه «فهرست پرونده های مالیاتی» و سپس «پرونده های عملکرد و ارزش افزوده» را انتخاب کنید. این گونه پرونده های مالیاتی نمایش داده شده و جهت ثبت اظهارنامه مربوط به هر یک از آن ها، کافی است بر روی آن کلیک نمایید. هم چنین در صورتی که برای اولین بار قصد ثبت نام اظهارنامه مالیاتی را داشته باشید، می توانید گزینه «ایجاد پرونده مالیات بر درآمد جدید» را انتخاب کرده و اقدامات لازم را برای تشکیل پرونده انجام دهید.
با انجام اقدامات بالا، به راحتی می توانید اظهارنامه عملکرد یا ارزش افزوده حقوقی خود را به صورت آنلاین، برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنید. بنابراین مشمول جریمه تاخیر یا عدم ارسال اظهارنامه نخواهید شد.
ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
در بخش قبل، نحوه ارائه اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ برای اشخاص حقوقی را توضیح دادیم. اما بسیاری از اشخاص حقیقی هم مودی مالیاتی بوده و باید نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه های عملکرد، دارایی یا ارزش افزوده، اقدام کنند. در این رابطه باید بگوییم نحوه ثبت نام اشخاص حقیقی و ارسال اظهارنامه از طریق سامانه امور مالیاتی، کاملا مشابه با انجام این کار برای اشخاص حقوقی است. یعنی ابتدا باید در سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور ثبت نام کرده و اطلاعات کاربری دریافت کنند. سپس جهت ارسال اظهارنامه مالیاتی، به همین صفحه مراجعه کرده و گزینه «اظهارنامه عملکرد (حقیقی)» را انتخاب کنند. در ادامه با تایید اطلاعات کاربری، می توانید به حساب خود وارد شده و اظهارنامه مد نظر را به صورت آنلاین، ارائه دهید.
نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی
یکی از سوالات رایج مودیان حقیقی و حقوقی، مربوط به نحوه ارسال اظهارنامه از طریق سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور می باشد. در این رابطه باید بگوییم که امکان ثبت اظهارنامه مالیاتی، به دو صورت در این سامانه فراهم شده است. روش اول این است که مودیان حقیقی یا حقوقی فرم اظهارنامه عملکرد یا ارزش افزوده خود را از طریق اکسل، برنامه های مالیاتی یا موارد این چنینی دیگر تکمیل نموده و فایل آن را در سامانه بارگذاری کنند. روش دوم هم به این صورت است که مودی به حساب کاربری خود وارد شده و از قابلیت وارد کردن مستقیم اطلاعات استفاده نماید. به عبارت دیگر، اطلاعات اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت مستقیم وارد نموده و تایید کند. استفاده از هر دو روش برای مودیان حقیقی و حقوقی، بلامانع است.
نتیجه گیری: سازمان امور مالیاتی کشور به منظور تسهیل آماده سازی و ارسال اظهارنامه، سامانه ای جامع راه اندازی کرده است. تمامی مودیان اعم از حقیقی و حقوقی، با مراجعه به این سایت می توانند اظهارنامه های عملکرد یا ارزش افزوده خود را به صورت اینترنتی ثبت و ارسال نمایند. البته دقت داشته باشید که جهت استفاده از این خدمت، قبل از هر چیز باید نسبت به ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اقدام کنید. بعد از نام نویسی و اخذ اطلاعات کاربری، می توانید به حساب خود در این سامانه وارد شده و فایل اظهارنامه را بارگذاری نمایید. هم چنین، شرایط وارد کردن مستقیم اطلاعات اظهارنامه برای مودیان حقیقی و حقوقی، در این سامانه فراهم شده است.
برای ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی باید وارد سایت tax.gov.ir شده و گزینه پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک را انتخاب کنید و با طی مراحل گفته شده در مقاله ثبت نام و ارسال اظهارنامه خود را تکمیل نمایید.
2- اگرسال مالیاتی شرکت ها و اشخاص حقوقی با سال شمسی یکسان نباشد آیا ثبت نام اظهارنامه مالیاتی تفاوت خواهد داشت؟
در صورتی که سال مالیاتی شرکت ها و اشخاص حقوقی با سال شمسی یکسان نباشد تا ۴ ماه بعد از پایان سال مالی جهت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی فرصت دارند.
یک روش تکمیل فرم اظهارنامه از طریق اکسل یا برنامه های مالیاتی و بارگذاری فایل آن در سامانه است و روش دیگر وارد شدن به حساب کاربری در سامانه و وارد کردن مستقیم اطلاعات است.