سال گذشته نزدیک به ۱۴۰ هزار نفر از ایرانیان از طریق این مرز در مراسم پیاده روی اربعین شرکت کردند. اما با توجه به اقدامات زیر ساختی انجام گرفته، احتمالا آمار عبور از مرز رسمی تمرچین در سال جاری افزایش یابد. طبق پیش بینی ها، امسال حدود ۵۰۰ هزار نفر زائر برای حضور در مراسم اربعین از این مرز عبور خواهند کرد. رفع مشکل تردد یکسره از اربیل تا کربلا و نجف، یکی از عوامل اصلی موثر بر افزایش ظرفیت گذرگاه تمرچین است. در همین راستا، کسب اطلاعات لازم درباره مرز تمرچین اربعین ۱۴۰۳ اهمیت پیدا می کند.
مسیرهای مختلفی برای دسترسی به مرز رسمی تمرچین پیش وجود دارد. ساماندهی این مسیرها به ویژه در بخش آسفالت و بهبود کیفیت جاده ها هم به خوبی انجام گرفته است. بنابراین زائران اربعین جهت مراجعه به این مرکز کشور، با مشکلی مواجه نخواهند شد. در این مقاله، توضیحات لازم را در رابطه با موقعیت جغرافیایی گذرگاه تمرچین و مسیرهای دسترسی ارائه می دهیم. هم چنین به تاریخ و ساعت مجاز تردد از این مرز می پردازیم. پس با ما همراه باشید تا بدانید مرز تمرچین کجاست و فاصله آن با شهرهای عراق چه قدر است.
مرز تمرچین کجاست
تمرچین از جمله گذرگاه های رسمی و مهم جمهوری اسلامی ایران با کشور عراق محسوب می شود. این مرز از نظر موقعیت جغرافیایی، توابع شهرستان پیرانشهر در استان آذربایجانی غربی است. به همین خاطر، دارای آب و هوای معتدل بوده و نسبت به سایر مرزهای سفر اربعین، دمای پایین تری دارد. بنابراین زائران حداقل در این بخش از سفر، مشکلات آب و هوایی کم تری خواهند داشت. موقعیت مرز تمرچین روی نقشه که در شمال غربی کشور واقع شده، به خوبی این موضوع را تایید می کند. در تصویر زیر، می توانید موقعیت گذرگاه تمرچین را مشاهده نمایید.
مرز رسمی تمرچین، شمالی ترین گذرگاه مورد استفاده برای سفر اربعین محسوب می شود. به همین خاطر، معمولا ظرفیت عبور آن نسبت به سایر مرزهای تعیین شده کم تر است. با این حال، مسیرهای مختلفی برای دسترسی به این مرز وجود دارد. ساماندهی مسیرها هم به خوبی انجام گرفته تا زائران برای رسیدن به مرز، مشکلی نداشته باشند. مسیرهای دسترسی به مرز تمرچین اربعین ۱۴۰۳، شامل موارد زیر هستند:
- ارومیه - سه راهی حیدرآباد نقده - پیرانشهر - تمرچین
- بوكان - میاندو آب مهاباد - سه راهی محمدیار - نقده - پیرانشهر - تمرچین
تاریخ و ساعت مجاز تردد از مرز تمرچین برای اربعین
اکنون که می دانید مرز تمرچین کجاست، می توانید جهت انتخاب آن تصمیم گیری کند. موضوع مهم دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، تاریخ و ساعت مجاز تردد از گذرگاه تمرچین است. این موضوع برای افرادی که ثبت نام پیاده روی اربعین را انجام داده اند، اهمیت زیادی دارد. زیرا می تواند روی عبور روان از مرزها یا معطلی زائران، تاثیرگذار باشد.
طبق اطلاع رسانی های انجام شده، تاریخ و ساعت مجاز تردد از مرز تمرچین برای اربعین، به صورت شبانه روزی است. یعنی زائران در هر ساعتی از شبانه روز، می توانند از این مرز خارج شده و وارد کشور عراق شوند. این شرایط برای بازگشت زائران از کشور عراق هم مشابه است. یعنی زائران بعد مراسم اربعین و حین برگشت به خاک ایران هم می توانند شبانه روزی از گذرگاه تمرچین عبور کنند.
فاصله مرز تمرچین با شهرهای عراق
یکی از مسائل مهم اثرگذار بر تصمیم زائران جهت انتخاب مرز خروج، فاصله با شهرهای عراق است. اگر چه فاصله از شهرهای ایران تا مرز هم مورد توجه زائران قرار می گیرد. مرز تمرچین اربعین ۱۴۰۳، جزو مرزهای با فاصله زیادی از شهرهای زیارتی عراق محسوب می شود. اولین شهرستان بعد از گذرگاه تمرچین در خاک عراق، شهرستان چومان است. این شهر حدود ۱۷ کیلومتر با مرز فاصله دارد. مسیر تردد زوار اربعین گذرگاه تمرچین از شهرهای حاج عمران، چومان، سوران، اربیل، سامرا، بغداد، كربلا و نجف عبور می کند.
بسیاری از زائران با این سوال مواجه هستند که نزدیک ترین شهر زیارتی عراق به مرز تمرچین کجاست. در این باره باید بگوییم که نزدیک ترین شهر زیارتی، سامرا با فاصله ۴۳۶ کیلومتری است. با توجه به قرارگیری نقطه مرزی تمرچین در مناطق شمالی کشور، با سایر شهرهای زیارتی عراق هم فاصله زیادی دارد. بنابراین زائرانی که گذرگاه تمرچین را برای ورود به خاک عراق انتخاب می کنند، باید به این نکته توجه داشته باشند. فاصله مرز تمرچین از شهرهای مهم و زیارتی کشور عراق، به شرح ذیل است:
فاصله مرز تمرچین از شهرهای زیارتی عراق
فاصله مرز تمرچین تا کاظمین |
۵۲۵ کیلومتر |
فاصله مرز تمرچین تا کربلا |
۶۴۵ کیلومتر |
فاصله مرز تمرچین تا تا سامراء |
۴۳۶ کیلومتر |
فاصله مرز تمرچین تا نجف |
۷۱۰ کیلومتر |
مزایا و معایب تردد از مرز تمرچین اربعین ۱۴۰۳
از جمله مزایای گذرگاه تمرچین، می توان به مجتمع های خدمات رفاهی و مواکب در سمت ایران اشاره کرد. سمت عراق هم در طول مسیر، مواکبی مستقر بوده و خدمات رسانی را انجام می دهند. مزیت مهم دیگر مرز تمرچین اربعین ۱۴۰۳، آب و هوای معتدل آن به خصوص برای فصل تابستان است. با این حال، این مرز نسبت به دیگر گذرگاه های رسمی معایبی هم دارد. فاصله زیاد گذرگاه با شهرهای زیارتی عراق به ویژه کربلا و نجف، محدودیت و عیب اصلی آن محسوب می شود.
نتیجه گیری: یکی از مرزهای رسمی جمهوری اسلامی ایران با کشور عراق، گذرگاه تمرچین است. این مرز طی سال های اخیر، برای عبور زائران اربعین مورد استفاده قرار می گیرد. نقطه مرزی تمرچین امسال هم فعال بوده و امکان عبور زائران را فراهم می سازد. به همین خاطر، متقاضیان شرکت در مراسم پیاده روی اربعین باید بدانند که مرز تمرچین کجاست. در این جا موقعیت جغرافیایی این مرز رسمی و مسیرهای دسترسی به آن را توضیح دادیم. هم چنین، فاصله گذرگاه تمرچین تا شهرهای عراق و مزایا و معایب تردد از آن را بررسی کردیم.
خیر. در کنار حسن هایی که این مرز دارد ، فاصله زیاد گذرگاه با شهرهای زیارتی عراق به ویژه کربلا و نجف، محدودیت و عیب اصلی آن محسوب می شود.
بله. مرز تمرچین در روزهای پیاده روی اربعین به صورت شبانه روزی قابل تردد است.