کارت شناسایی موقت، مدرکی است که در ابتدا به متقاضیان فاقد شناسنامه ارائه می شود. پس از ثبت درخواست مدعیان تابعیت ایرانی، این کارت ارائه خواهد شد. به این ترتیب تا زمان تکمیل انجام بررسی های لازم، می توانند مانند سایر شهروندان از خدمات دولتی و غیره استفاده کنند. بررسی هویت افراد فاقد شناسنامه مدعی تابعیت ایرانی، ممکن است گاها ماه ها یا حتی بیش تر به طول انجامد. طی این مدت، افراد می توانند از کارت ملی موقت خود استفاده کنند. زیرا این کارت شناسایی اعتبار لازم جهت دریافت تمامی خدمات دولتی و غیره را دارا است.
در حال حاضر، نام نویسی کارت های ملی موقت به صورت حضوری انجام می گیرد. از این رو متقاضیان باید با همراه داشتن مدارک لازم، به شعب ثبت احوال محل سکونت خود مراجعه نمایند. سازمان ثبت احوال پس از دریافت مدارک و بررسی آن ها، درخواست صدور کارت موقت شناسایی را صادر خواهد کرد. در این مقاله، توضیحات لازم را درباره کارت ملی موقت فاقدین شناسنامه ارائه می دهیم. هم چنین، نحوه ثبت نام و دریافت این کارت را برای متقاضیان برررسی خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم را به دست آورید.
کارت ملی موقت چیست
شهروندان ایرانی برای دریافت بسیاری از خدمات دولتی، نیاز به شناسنامه یا کارت ملی دارند. بنابراین اگر این مدارک را نداشته باشند، برای زندگی عادی در جامعه هم دچار مشکل خواهند بود. علی رغم پیگیری های ثبت احوال طی سال های اخیر، هنوز هم برخی مردم کشور شناسنامه ندارند. این گروه ها باید در اسرع وقت، درخواست خود را جهت اخذ شناسنامه ارائه دهند. سازمان ثبت احوال ابتدا یک کارت شناسایی موقت برای آن ها صادر می کند. در ادامه و پس از بررسی مدارک و تابعیت، شناسنامه قانونی صادر خواهد شد.
کارت های ملی موقت که برای فاقدین شناسنامه صادر می شوند، اعتباری مشابه کارت ملی و شناسنامه دارند. بنابراین متقاضیان تا زمان تایید مدارک و اخذ شناسنامه اصلی، می توانند خدمات لازم را با این کارت دریافت کنند. در زمان آماده شدن شناسنامه هم باید آن را تحویل داده و شناسنامه خود را دریافت نمایند. هر کارت ملی موقت دارای یک شناسه اختصاصی و منحصر به فرد بوده که در حکم کد ملی عمل می کند. بنابراین دارندگان می توانند از تمامی خدمات دولتی و غیره، با استفاده از این کارت بهره مند شوند.
نحوه دریافت کارت شناسایی موقت
اکنون که با کارت موقت شناسنایی و کاربرد آن آشنا شده اید، باید نحوه دریافت این مدرک را هم بدانید. در این رابطه باید بگوییم که اخذ کارت موقت ملی، در حال حاضر فقط به صورت حضوری امکان پذیر است. بنابراین متقاضیان دریافت کارت ملی موقت فاقدین شناسنامه، باید به اداره ثبت احوال محل سکونت خود مراجعه کنند. در ادامه هم لازم است یک سری مراحل را طی کنند که در این قسمت به آن ها پرداخته ایم. برخی از مهم ترین مراحل مورد نیاز جهت دریافت کارت موقت شناسایی، به شرح ذیل هستند:
- ۱ مراجعه به شعب ثبت احوال؛ متقاضی در وهله اول باید همراه با مدارک مورد نیاز، به یکی از شعب ثبت احوال مراجعه کند. از جمله مهم ترین مدارک لازم در این مرحله، شهادت نامه با امضای حداقل ۳ شاهد و ۱۲ قطعه عکس ۳*۴ است. شهادت نامه باید شامل اطلاعات کامل فرد، والدین، سایر اعضای خانواده از جمله خواهران و برادران و ادعای تابعیت ایرانی باشد.
- ۲ شهادت رسمی شهود؛ جهت صدور کارت شناسایی موقت، حداقل باید ۲ شاهد رسمی شهادت نامه به تایید رسمی دفترخانه اسناد رسمی برسند. البته در روستاها، تایید مرجع انتظامی محل سکونت هم کفایت می کند. برای افرادی که تحت پوشش موسسات عام المنفعه هستند، گواهی موسسه ملاک پذیرش درخواست کارت شناسایی متقاضی قرار می گیرد.
- ۳ اعلام علت عدم مراجعه به ثبت احوال؛ در مرحله بعدی دریافت کارت ملی موقت، باید علت عدم مراجعه شخص برای دریافت شناسنامه و کارت ملی توضیح داده شود. به این ترتیب، مامور یا نماینده ثبت احوال، علت عدم مراجعه را ثبت خواهد کرد. هم چنین، موضوع درخواست را با امضاء و اثر انگشت متقاضی تایید خواهد کرد.
- ۴ ثبت برگ درخواست کارت موقت شناسایی؛ در آخرین مرحله هم باید فرم درخواست کارت ملی موقت فاقدین شناسنامه، توسط متقاضی تکمیل گردد. این برگه شامل مشخصات کامل فرد، والدین، خواهران و برادران است. در صورت لزوم و بسته به شرایط متقاضی، باید مشخصات اقوام نسبی هم در آن درج گردد.
با طی کردن مراحل فوق، درخواست شما جهت اخذ کارت موقت ملی ثبت خواهد شد. به این ترتیب، مدتی بعد کارت موقت برای تا صادر می شود. معمولا حداکثر زمان صدور کارت شناسایی موقت، ۲ ماه خواهد بود. پس از بررسی مدارک متقاضی توسط ثبت احوال و تایید آن ها هم شناسنامه قانونی صادر می شود. در این زمان، شخص باید کارت موقت شناسایی را به ثبت احوال تحویل داده و شناسنامه خود را دریافت نماید.
عکس کارت ملی موقت فاقدین شناسنامه
افراد فاقد شناسنامه حین ثبت درخواست کارت موقت ملی از طریق ثبت احوال، باید یک سری مدارک ارائه دهند. از جمله این موارد، ۱۲ قطعه عکس پرسنلی ۳*۴ است. عکس ها باید با سن شخص متقاضی مطابقت داشته باشند. هم چنین، لازم است عکس کارت ملی موقت به صورت تمام رخ گرفته شود. در غیر این صورت، مورد قبول ثبت احوال قرار نخواهد گرفت. بنابراین در صورت تمایل به ثبت درخواست کارت موقت شناسایی، باید عکس پرسنلی استادارد ارائه دهید.
کارت فاقدین شناسنامه کی به دست مردم میرسه
یکی از سوالات رایج مرتبط با کارت های فاقدین شناسنامه، زمان صدور و تحویل آن ها به متقاضیان است. در این رابطه باید بگوییم که بسته به شرایط، زمان تحویل این کارت ها متغییر است. با این حال، صدور کارت ملی موقت فاقدین شناسنامه اغلب کم تر از دو ماه طول می کشد. اگر تا دو ماه از ثبت درخواست کارت موقت شناسایی تان صارد نشود، باید جهت پیگیری به اداره ثبت احوال مراجعه کنید.
نتیجه گیری: افراد فاقد شناسنامه که ادعای تابعیت ایرانی دارند، می توانند درخواست خود را ارائه داده و کارت شناسایی موقت دریافت کنند. معمولا فرایند بررسی مدارک و صدور شناسنامه قانونی برای این افراد، زمان بر است. به همین خاطر تا زمان صدور شناسنامه، می توانند از کارت موقت جهت اخذ خدمات دولتی استفاده کنند. در زمان آماده شدن شناسنامه هم با تحویل کارت موقت، شناسنامه خود را تحویل بگیرند. در این جا نحوه ثبت نام و دریافت کارت ملی موقت را توضیح دادیم.
کارت ملی موقت مدرکی است که در اختیار مدعیان بدون شناسنامه تابعیت ایرانی قرار می گیرد. افراد فاقد شناسنامه با دریافت این کارت موقت، می توانند تا زمان صدور شناسنامه از خدمات دولتی و غیره استفاده کنند.
مراجعه به شعب ثبت احوال - شهادت رسمی شهود - اعلام علت عدم مراجعه به ثبت احوال - ثبت برگ درخواست کارت موقت شناسایی
معمولا حداکثر زمان صدور کارت شناسایی موقت، ۲ ماه خواهد بود.