گواهی تولد یا ولادت، یکی از مهم ترین اسنادی است که خانواده ها حین تولد فرزندشان باید دریافت کنند. زیرا این سند در ادامه برای اخذ مدارک هویتی فرزند از جمله شناسنامه و کارت ملی او، الزامی خواهد بود. تا همین چند وقت قبل، گواهی تولد نوزادان به صورت کاغذی صادر می شد. بنابراین خانواده ها باید آن را از بیمارستان دریافت کرده و به سازمان ثبت احوال تحویل می دادند. اما با رونمایی از گواهی ولادت الکترونیک، دیگر نیازی به دخالت والدین وجود ندارد. بلکه بیمارستان گواهی تولد را به صورت برخط برای سازمان ثبت احوال ارسال می کند.
رضا مطهری، رئیس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، تیر ماه ۱۴۰۳ فرایند صدور گواهی تولد الکترونیک را تشریح کرد. طبق اطلاع رسانی های انجام شده، گواهی ولادت نوزادان طی دو مرحله ایجاد و صادر می شود. مرحله اول مربوط به بلوک زایمان بوده و اطلاعات توسط ماما ثبت خواهد شد. مرحله دوم هم مربوط به تایید اطلاعات توسط رئیس بیمارستان است. با تایید رئیس، صدور گواهی ولادت الکترونیکی انجام گرفته و مسقیما برای اداره ثبت احوال ارسال می شود. در این مقاله، توضیحات لازم درباره فرایند مربوطه و نحوه دریافت گواهی تولد الکترونیک را ارائه خواهیم داد.
آیا گواهی ولادت و فوت الکترونیکی میشود
یکی از وظایف مهم سازمان ثبت احوال کشور، ثبت رویدادهای حیاتی مردم جامعه است. این سازمان هم چنین وظیفه صدور گواهی های ولادت و فوت را بر عهده دارد. از زمان گذشته تا همین سال ۱۴۰۳، فرایند صدور گواهی های مذکور به صورت سنتی و کاغذی انجام می گرفت. اما اکنون خبرهایی مبنی بر صدور گواهی ولادت الکترونیک و گواهی فوت آنلاین منتشر شده است. رئیس اداره ثبت احوال در آبان ماه ۱۴۰۲ اعلام کرد که این قابلیت به زودی فعال خواهد شد. به این ترتیب، فرایند اعلام و ثبت رویدادهای حیاتی به صورت کاملا الکترونیکی انجام خواهد شد.
اظهارات مسئولین مربوطه نشان می دهد که صدور گواهی الکترونیکی ولادت، در حال اجرا است. طبق اعلام رئیس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت در تیر ماه ۱۴۰۳، طرح گواهی تولد الکترونیک اجرایی شده است. طبق اطلاع رسانی های انجام شده، صدور گواهی ولادت الکترونیکی از سوی بیمارستان انجام گرفته و به ثبت احوال ارسال می شود. بنابراین دیگر نیازی به مراجعه حضوری والدین برای دریافت گواهی تولد کاغذی و تحویل آن به ثبت احوال وجود دارد. طبق این روند، احتمالا به زودی شرایط لازم جهت صدور گواهی فوت الکترونیکی هم ایجاد خواهد شد.
نحوه دریافت گواهی ولادت الکترونیک
تا این جای کار، توضیحات لازم را در رابطه با گواهی تولد الکترونیکی ارائه دادیم. بنابراین می دانید که وزارت بهداشت در حال گذار از روند سنتی صدور این گواهی و استفاده از روش آنلاین است. با این حال، بسیاری از افراد با این سوال مواجه هستند که نحوه دریافت گواهی ولادت الکترونیک چگونه است. رضا مطهری، رئیس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، نحوه صدور گواهی تولد الکترونیک را تشریح کرده است. طبق اظهارات این مقام مسئول، دیگر نیازی به دریافت گواهی توسط والدین وجود ندارد. بلکه بیمارستان مستقیما آن را برای ثبت احوال ارسال می کند.
مطابق اظهارات رضا مطهری، فرایند صدور گواهی های تولد الکترونیک توسط بیمارستان، طی دو مرحله اصلی انجام می گیرد. مراحل ثبت و صدور گواهی ولادت الکترونیکی در بیمارستان ها، به شرح ذیل است:
- ۱ثبت اطلاعات در بلوک های زایمان
- ۲تایید و صدور گواهی توسط رئیس بیمارستان
ثبت اطلاعات در بلوک های زایمان
مرحله اول فرایند صدور گواهی تولد الکترونیک، در بلوک های زایمان انجام می گیرد. در این مرحله، اطلاعات جامع نوزاد شامل نوع زایمان و وضعیت زایمان به ثبت می رسند. اطلاعات مذکور به دلیل کد ملی نداشتن نوزاد، در پرونده سلامت مادر ثبت و ذخیره خواهند شد. بعد از صدور کد ملی، در پرونده سلامت خود فرزند هم ثبت می شوند.
البته دقت داشته باشید که همه اطلاعات زایمان در گواهی ولادت الکترونیک ثبت نمی شوند. زیرا برخی اطلاعات مربوط به مادر بوده و برخی هم اطلاعات محرمانه محسوب می شوند. اطلاعات هویتی، فرزند چندم بودن، اطلاعات پدر و مادر، بیمارستان محل تولد و عامل زایمان در گواهی تولد الکترونیک درج خواهند شد. پس از ثبت تمامی این اطلاعات توسط بلوک زایمان یا ماما، پرونده برای رئیس بیمارستان ارسال می شود.
تایید و صدور گواهی توسط رئیس بیمارستان
دومین مرحله صدور گواهی تولد الکترونیک، مربوط به روسای بیمارستان ها است. بعد از ثبت اطلاعات اولیه نوزاد توسط ماما یا متخصص زنان و زایمان، اطلاعات مربوطه در کارتابل رئیس بیمارستان قرار می گیرد. دسترسی به فرایند صدور گواهی ولادت الکترونیکی، فقط در اختیار رئیس قرار دارد. روسای بیمارستان ها با مراجعه به کارتابل خود، اطلاعات مربوط به هر زایمان را مشاهده کنند. با تایید اطلاعات موجود در کارتابل توسط رئیس بیمارستان، گواهی تولد الکترونیک صادر خواهد شد.
گواهی الکترونیکی ولادت مستقیما برای سازمان ثبت احوال ارسال می گردد. علاوه بر این، یک پیامک حاوی کد رهگیری هم برای والدین فرستاده می شود. به این ترتیب، امکان پیگیری های بعدی از طریق ثبت احوال را بر مبنای آن خواهند داشت. نکته قابل توجه در رابطه با گواهی ولادت الکترونیک در بیمارستان ها، تایید و صدور آن با امضای الکترونیک رئیس بیمارستان است. صدور امضای الکترونیک مطابق با شماره تلفن رئیس بیمارستان خواهد بود. بنابراین امکان صدور گواهی تولد توسط اشخاص دیگر از طریق دسترسی به اکانت رئیس بیمارستان را کنسل می کند.
آیا امکان صدور گواهی ولادت الکترونیک در بیمارستان وجود دارد
طبق اظهارات رئیس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، امکان صدور گواهی تولد الکترونیک ایجاد شده است. به این ترتیب که بیمارستان ها پس از تولد هر نوزاد، اطلاعات او را ثبت و ذخیره می کنند. در ادامه هم پس از تایید اطلاعات توسط رئیس بیمارستان، صدور گواهی ولادت الکترونیکی انجام خواهد شد. این گواهی مستقیما برای سازمان ثبت احوال ارسال شده و جهت صدور مدارک هویتی مورد استفاده قرار می گیرد.
نتیجه گیری: صدور گواهی تولد الکترونیکی، خدمتی جدید از سوی وزارت بهداشت و سازمان ثبت احوال کشور است. طبق اطلاع رسانی های انجام شده، گواهی ولادت به صورت الکترونیک توسط بیمارستان صادر و برای ثبت احوال ارسال می شود. بنابراین دیگر نیازی به دریافت گواهی کاغذی توسط والدین وجود ندارد. این موضوع موجب تسریع دریافت اطلاعات توسط ثبت احوال شده و احتمال سوء استفاده از صدور مدرک را به صفر می رساند. در این جا فرایند صدور گواهی ولادت الکترونیک را برای تان توضیح دادیم.
گواهی ولادت الکترونیک، سندی است که از سوی بیمارستان ایجاد شده و به صورت آنلاین برای ثبت احوال ارسال می شود.
1- ثبت اطلاعات در بلوک های زایمان 2- تایید و صدور گواهی توسط رئیس بیمارستان
گواهی ولادت الکترونیک، سندی است که از سوی بیمارستان ایجاد شده و به صورت آنلاین برای ثبت احوال ارسال می شود. به این ترتیب، دیگر خانواده ها نیاز به دریافت گواهی ولادت به شکل حضوری نخواهند داشت. بلکه پس از صدور گواهی الکترونیک از سوی بیمارستان، می توانند جهت پیگیری های لازم به ثبت احوال مراجعه کنند.